Obserwuj w Google News

Weselny trend bije rekordy popularności. Izabela Janachowska ostrzega. „Niebezpieczne”

2 min. czytania
29.05.2023 11:10
Zareaguj Reakcja

Pary organizujące wesele pragną, by goście świetnie się bawili. Przygotowują dla zaproszonych osób atrakcje, planują wystrój sali, muzykę oraz menu zgodne z najnowszymi trendami. Okazuje się jednak, że ślepe podążanie za modą potrafi być zgubne. Izabela Janachowska, ciesząca się uznaniem ekspertka ślubna, ostrzega narzeczonych, którzy planują przyjęcie przed jedną z potraw. – Może się zepsuć – tłumaczy.

Tego nie podawaj gościom weselnym
fot. TRICOLORS/East News&Shutterstock_Nerza

Ś lub oraz przyjęcie weselne to bardzo ważne wydarzenia, do których narzeczeni przygotowują się miesiącami, a czasami nawet latami. Zakochani zazwyczaj dokładają wszelkich starań, by goście bawili się świetnie i wyszli z imprezy najedzeni.

Czym kierować się, planując ślub? Janachowska przestrzega

Jak zachwycić gości? Z roku na rok obserwujemy coraz to nowe weselne trendy – zmienia się także menu. Jeszcze do niedawna większość osób nie wyobrażała sobie porządnego wesela bez rosołu i kotleta schabowego. Dziś jadłospisy są różne. Ustala się je indywidualnie na podstawie upodobań pary młodej, preferencji zaproszonych gości oraz mody. Izabela Janachowska ostrzega jednak, że nie zawsze należy ufać trendom – zwłaszcza w przypadku weselnych potraw i bufetów.

Zobacz również:  Kupiła suknię ślubną przez internet. Otworzyła przesyłkę i zalała się łzami

"Ryzyko spożycia pasożytów lub metali ciężkich". Tego nie podawaj gościom weselnym

Ekspertka ślubna w rozmowie z Faktem zwróciła uwagę na to, że na weselach coraz częściej pojawia się sushi – zazwyczaj podawane w formie bufetu. Izabela Janachowska zaznaczyła, że ta przekąska – chociaż wygląda elegancko i nowocześnie – nie sprawdza się z przypadku wesel, które zazwyczaj trwają bardzo długo. – Para dociera o 18 i już od 13 to jedzenie tam stoi – zaznaczyła. I dodała: 

Nawet jeśli chcecie je podać, to nie mogą stać w tzw. bufetach, bo stoją tam bardzo długo. 
Redakcja poleca

Ekspertka jakiś czas temu, na swojej stronie internetowej wspominała o niebezpieczeństwie, jakie niesie ze sobą podawanie gościom weselnym surowych ryb i mięsa (w formie tatara).

Surowe mięso lub ryby mogą stać się źródłem wielu niebezpiecznych bakterii jak np. salmonelli. Sushi to także ryzyko spożycia pasożytów lub metali ciężkich. Niebezpieczne mogą być wszystkie dania z surowym jajem, które często są powodem ostrych zatruć pokarmowych. Zrezygnuj z takiego menu weselnego - – zaznaczyła Janachowska na weddingdream.com.
Śluby gwiazd: w jakim wieku polskie gwiazdy wzięły ślub?
10 Zobacz galerię
fot. AGENCJA SE/East News

RadioZET.pl/fakt.pl/weddingdream.com