Te grzyby rosną w lasach w sierpniu. Rozpoznasz je błyskawicznie
Ostatni miesiąc wakacji jest w tym roku chłodny i deszczowy. Miłośnicy zbierania grzybów zacierają ręce. Przed wycieczką do lasu warto jednak wiedzieć, jak rozpoznać rarytas, jakim są grzyby w sierpniu.

Choć zbieranie grzybów kojarzy się przede wszystkim z jesienią, to tę aktywność można rozpocząć wcześniej. Niektórzy rozpoczynają poszukiwania już w sierpniu, szczególnie jeśli – tak jak w tym roku – miesiąc jest deszczowy, a temperatura niższa od standardowego upału. Wyjaśniamy, jakie grzyby rosną teraz w lasach i jak rozpoznać te, które nadają się do jedzenia.
Grzyby w sierpniu. Jakie gatunki warto zbierać?
Portal Wirtualna Polska Kobieta stworzył rozpiskę grzybów, które można zbierać w sierpniu. Jednym z najpopularniejszych gatunków są kurki (pieprzniki jadalne), często charakteryzowane jako letnie przysmaki. Niektórzy mylą je z niejadalnymi lisówkami pomarańczowymi. Różnica jest jednak łatwa do zauważenia i koncentruje się na wspomnianym wcześniej kolorze – kurki są bowiem żółte, a lisówki pomarańczowe.
Skoro interesują nas grzyby w sierpniu, to bez wątpienia należy wspomnieć o maślakach. Gatunek wyróżnia się okazałym kapeluszem; dodatkowo rośnie zazwyczaj w pobliżu sosen, przez co jest bardzo łatwy do zidentyfikowania. Maślaki są darzone sympatią przede wszystkim przez początkujących grzybiarzy, bo trudno jest pomylić je z jakimkolwiek innym okazem.
Zobacz także: Widzisz taki słupek? Dzięki niemu już nigdy nie zgubisz się w lesie
Grzyby w sierpniu. Chcesz je znaleźć? Spójrz na drzewa
Maślaki są tylko jednym z gatunków możliwych do rozpoznania poprzez sąsiedztwo określonego gatunku drzew. Warto przyjąć tę strategię również wtedy, gdy marzy się nam znalezienie podgrzybków – przyglądamy się wówczas wilgotnemu poszyciu w okolicach limb, dębów oraz świerków. Za sąsiedztwem dębów przepadają też borowiki szlachetne, znane jako prawdziwki. Warto uważać jednak podczas zbiorów – dość łatwo pomylić je z innym, niejadalnym reprezentantem rodziny borowikowatych, zwanym kolokwialnie „szatanem”. Trująca odmiana wyróżnia się jednak kilkoma specyficznymi cechami: ma purpurowy trzon, a pod wpływem dotyku sinieje.
Życzymy owocnych i bezpiecznych zbiorów – niech grzyby w sierpniu rosną, a później cieszą nasze kubki smakowe!
- Zamocz przed smażeniem. Kurki będą pyszne jak nigdy wcześniej
- Omlet z kurkami smakuje wybornie. Wypróbuj tę recepturę
- Leśnicy ostrzegają: Tego grzyba nigdy nie zrywaj. "Jest mylony ze smardzami"
5 afrodyzjaków, które znajdziesz w swojej kuchni [GALERIA]

RadioZET.pl/kobieta.wp.pl