Rogale świętomarcińskie wchodzą do Biedronki. Wiemy, ile kosztują
11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. Ten dzień ma szczególne znaczenie dla mieszkańców Poznania, co roku hucznie świętujących imieniny ulicy Święty Marcin. Jednym z charakterystycznych dla tej uroczystości elementów jest rogal świętomarciński – regionalny przysmak, z którego słynie stolica Wielkopolski. Biedronka poinformowała, że w najbliższych dniach wszyscy Polacy będą mieli szansę go spróbować. Słodki wypiek pojawił się właśnie w sklepowej ofercie.

Tradycja radosnego pochodu i zajadania się regionalnym przysmakiem towarzyszy mieszkańcom Poznania od wielu lat. Nic dziwnego, że rogal świętomarciński cieszy się ogromną popularnością również poza granicami Wielkopolski – przywodzi na myśl huczne świętowanie oraz czas spędzany z bliskimi.
Biedronka zakomunikowała, że regionalny smakołyk trafił do jej oferty dzięki współpracy z jedną z poznańskich piekarni - dzięki temu również osoby spoza Wielkopolski będą miały szansę spróbować kultowego wypieku. Rogal świętomarciński, którego można od dziś nabyć w promocji w znanym dyskoncie, posiada unijny znak chronionego oznaczenia geograficznego.
Rogal świętomarciński w Biedronce. Ile za niego zapłacimy?
„Od najbliższego czwartku (09.11) rogale świętomarcińskie zostaną objęte wyjątkową promocją, ponieważ przy zakupie dwóch sztuk z kartą Moja Biedronka zostanie naliczony rabat, a cena wyniesie jedyne 3,99 zł za sztukę” – poinformował dyskont w komunikacie prasowym. „Unikatowość tego wypieku sprawia, że rok do roku zainteresowanie rogalem świętomarcińskim w Biedronce wzrasta" - podkreślają przedstawiciele sieci.
Ponadto 9 i 10 listopada Biedronka zaplanowała przedłużenie pracy sklepów. W ciągu dwóch dni poprzedzających Narodowe Święto Niepodległości prawie 3000 placówek w całej Polsce będzie działać do godziny 23:00 lub dłużej.
Zobacz także: Ile kalorii ma rogal świętomarciński? Podpowiadamy, jak go zjeść mądrze
Rogal świętomarciński - jak narodziła się jego tradycja?
Receptura i sposób przygotowania przysmaku z nadzieniem z białego maku są do tego stopnia wyjątkowe, że cukiernie chcące używać nazwy „rogal świętomarciński” muszą uzyskać specjalny certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Ponadto wielkopolska specjalność jest produktem standaryzowanym i chronionym przez prawo Unii Europejskiej (wspomniany wcześniej unijny znak chronionego oznaczenia geograficznego).
Poznaniacy przywiązują do wypieku ogromną wagę, a legend dotyczących powstania tradycyjnego rogala jest mnóstwo. Jedna z nich głosi, że wszystko zaczęło się w XIX wieku od prośby proboszcza świątyni pw. św. Marcina w Poznaniu. Kapłan zaapelował, by wierni wzięli przykład z patrona kościoła i wsparli ubogich. Pomysł miał spodobać się cukiernikowi Józefowi Melzerowi, który upiekł dla biednych rogale. W kolejnych latach mieli dołączać do niego inni parafianie, stopniowo ustanawiając słodkie pieczywo elementem regionalnego zwyczaju.
Źródło: Radio ZET/media.biedronka.pl/polskasmakuje.pl
- Ten napój to idealna propozycja na jesień. Wypróbuj ten przepis z TikToka
- Rogale świętomarcińskie i gęsina - zdrowe kalorie na 11 listopada
- Ciastka wycofane ze znanej sieci sklepów. Zagrożenie dla zdrowia
Herbata rozgrzeje cię jeszcze bardziej. Dodaj do niej, któryś z tych dodatków [GALERIA]
