Obserwuj w Google News

Rogale świętomarcińskie wchodzą do Biedronki. Wiemy, ile kosztują

2 min. czytania
09.11.2023 15:59
Zareaguj Reakcja

11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. Ten dzień ma szczególne znaczenie dla mieszkańców Poznania, co roku hucznie świętujących imieniny ulicy Święty Marcin. Jednym z charakterystycznych dla tej uroczystości elementów jest rogal świętomarciński – regionalny przysmak, z którego słynie stolica Wielkopolski. Biedronka poinformowała, że w najbliższych dniach wszyscy Polacy będą mieli szansę go spróbować. Słodki wypiek pojawił się właśnie w sklepowej ofercie.

Rogal świętomarciński wchodzi do Biedronki. Wiemy, ile kosztuje
fot. Marek BAZAK/East News, Jakub Walasek/REPORTER/East News

Tradycja radosnego pochodu i zajadania się regionalnym przysmakiem towarzyszy mieszkańcom Poznania od wielu lat. Nic dziwnego, że rogal świętomarciński cieszy się ogromną popularnością również poza granicami Wielkopolski – przywodzi na myśl huczne świętowanie oraz czas spędzany z bliskimi.

Biedronka zakomunikowała, że regionalny smakołyk trafił do jej oferty dzięki współpracy z jedną z poznańskich piekarni - dzięki temu również osoby spoza Wielkopolski będą miały szansę spróbować kultowego wypieku. Rogal świętomarciński, którego można od dziś nabyć w promocji w znanym dyskoncie, posiada unijny znak chronionego oznaczenia geograficznego.

Redakcja poleca

Rogal świętomarciński w Biedronce. Ile za niego zapłacimy?

„Od najbliższego czwartku (09.11) rogale świętomarcińskie zostaną objęte wyjątkową promocją, ponieważ przy zakupie dwóch sztuk z kartą Moja Biedronka zostanie naliczony rabat, a cena wyniesie jedyne 3,99 zł za sztukę” – poinformował dyskont w komunikacie prasowym. „Unikatowość tego wypieku sprawia, że rok do roku zainteresowanie rogalem świętomarcińskim w Biedronce wzrasta" - podkreślają przedstawiciele sieci.

Ponadto 9 i 10 listopada Biedronka zaplanowała przedłużenie pracy sklepów. W ciągu dwóch dni poprzedzających Narodowe Święto Niepodległości prawie 3000 placówek w całej Polsce będzie działać do godziny 23:00 lub dłużej.

Zobacz także: Ile kalorii ma rogal świętomarciński? Podpowiadamy, jak go zjeść mądrze

Rogal świętomarciński - jak narodziła się jego tradycja?

Receptura i sposób przygotowania przysmaku z nadzieniem z białego maku są do tego stopnia wyjątkowe, że cukiernie chcące używać nazwy „rogal świętomarciński” muszą uzyskać specjalny certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Ponadto wielkopolska specjalność jest produktem standaryzowanym i chronionym przez prawo Unii Europejskiej (wspomniany wcześniej unijny znak chronionego oznaczenia geograficznego).

Poznaniacy przywiązują do wypieku ogromną wagę, a legend dotyczących powstania tradycyjnego rogala jest mnóstwo. Jedna z nich głosi, że wszystko zaczęło się w XIX wieku od prośby proboszcza świątyni pw. św. Marcina w Poznaniu. Kapłan zaapelował, by wierni wzięli przykład z patrona kościoła i wsparli ubogich. Pomysł miał spodobać się cukiernikowi Józefowi Melzerowi, który upiekł dla biednych rogale. W kolejnych latach mieli dołączać do niego inni parafianie, stopniowo ustanawiając słodkie pieczywo elementem regionalnego zwyczaju.

Źródło: Radio ZET/media.biedronka.pl/polskasmakuje.pl

Nie przegap
dodatki do herbaty
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_gpointstudio