W ten sposób znajdziesz mnóstwo grzybów. Wystarczy prosta sztuczka
Grzybiarze podbijają polskie lasy. Niestety, zdarza się, że do domów wracają z niczym. Ekspertka wyjaśnia, po jaką sztuczkę warto sięgnąć, by znaleźć na łonie natury powszechnie uwielbiane i aromatyczne grzyby – borowiki.

Trwa ukochany sezon grzybiarzy. Jesień sprzyja wycieczkom do lasu, które mogą skończyć się zachwytem albo rozczarowaniem - w zależności od znalezionych okazów. Amatorom zbierania grzybów w szczególności zależy na borowikach, znanych także jako prawdziwki. Cieszą się one powszechnym uwielbieniem ze względu na charakterystyczny smak i intensywny aromat.
Okazuje się, że wypatrywanie tzw. „borowikowych wysp” – prawdziwków pojawiających się w licznych grupach - jest łatwiejsze niż się wydaje. Portal Wirtualna Polska Kobieta dotarł do wskazówek ekspertki, która w rozmowie z Faktem zdradziła, jak wrócić z lasu z koszykiem pełnym prawdziwków.
Jak znaleźć w lesie dorodne grzyby? Ekspertka radzi
Rzeczniczka prasowa Polskiego Towarzystwa Mykologicznego dr hab. Marta Wrzosek wyjaśniła redaktorom Faktu, że borowiki posiadają pewną szczególną cechę. To grzyby mykoryzowe, czyli wchodzące pod ziemią w interakcje z konkretnymi gatunkami roślin. Grzybnia oplata korzenie drzew, dlatego „borowikowe wyspy” często występują właśnie przy swoich drzewnych ulubieńcach. Jeżeli zależy nam zatem na znalezieniu grzybów, warto rozejrzeć się za nimi w okolicach buków, świerków, sosen i dębów.
W sytuacji, w której pod uwagę bierzemy nie tylko borowiki, a nasze koszyki są otwarte również na inne jadalne gatunki, wystarczy podnieść głowę i przyjrzeć się drzewom. Najbardziej obiecujące pod kątem znalezienia potężnych okazów będą te, które są stare, duże i zdrowe.
Zobacz także: Jak sprawdzić, czy grzyb jest zdrowy? Wystarczy ta prosta sztuczka
Te grzyby nadają się do spożycia. Wypatruj tych gatunków
Niezwykle istotną rzeczą w kwestii leśnych wycieczek jest ogólna wiedza na temat zbierania grzybów. Unikajmy robienia tego „na oko”, bez atlasu lub doświadczonej osoby tuż obok. Konsekwencje przypadkowego zjedzenia „trujaka” mogą być tragiczne i stanowić zagrożenie nie tylko dla naszego zdrowia, ale również życia.
Poza borowikami warto poznać inne jadalne grzyby rosnące w polskich lasach. Do tych, które nadają się do spożycia, należą m.in. kanie, opieńki, podgrzybki, kurki, boczniaki, rydze czy koźlarze.
- Robisz to podczas zbierania grzybów? Możesz dostać mandat
- Suszenie grzybów stanie się banalnie proste. Ania Starmach zdradza swój sposób
- Grzybiarka przecierała oczy. „Nigdy go nie spotkałam w moich rejonach”
Lista 5 najbardziej trujących grzybów rosnących w Polsce. Uważaj na nie! [GALERIA]
