Lista 5 najbardziej trujących grzybów rosnących w Polsce. Uważaj na nie! [GALERIA]
Szczyt sezonu grzybowego w Polsce przypada na wrzesień oraz październik. Wówczas w lasach aż roi się od imponujących okazów: borowików, koźlarzy, prawdziwków, rydzów. Podczas grzybobrań należy jednak bardzo uważać. Niestety w polskich lasach można natknąć się także na trujące gatunki. Zjedzenie ich jest śmiertelnie groźne.

-
-
- 5 Zobacz
Polacy uwielbiają zarówno jeść grzyby, jak i je zbierać. Jesień to ulubiona pora roku wszystkich miłośników leśnych spacerów. Wówczas aż roi się od imponujących okazów. Podczas porannej przechadzki pomiędzy drzewami można wypełnić kosze po brzegi: prawdziwkami, borowikami, rydzami, smardzami, koźlarzami czy też kurkami.
Zbieranie grzybów to niezwykle odprężająca czynność, która potrafi przynieść dużą satysfakcję. Warto jednak pamiętać, że w polskich lasach nie brakuje trujących gatunków. Zjedzenie ich jest bardzo groźne – w ekstremalnych przypadkach może prowadzić nawet do śmierci.
Pod żadnym pozorem nie powinniśmy spożywać grzybów, jeśli nie jesteśmy przekonani, że to bezpieczne. Przed grzybobraniami warto zaopatrzyć się w niezbędny sprzęt. Pomocne mogą okazać się atlasy oraz aplikacje służące do rozpoznawania grzybów. Zawsze jednak warto skonsultować się z również z innym, zapalonymi grzybiarzami lub poprosić o pomoc grzyboznawców pracujących w Wojewódzkich Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych.
