Leśnicy pokazali wyjątkowego grzyba. Zjada sam siebie. Można go spotkać w Polsce
Przedstawiciele Lasów Państwowych opublikowali na Facebooku zdjęcie niezwykłego grzyba, który potrafi zjeść sam siebie. Czernidłak, bo o nim właśnie mowa, w Polsce jest okazem bardzo pospolitym. Występuje od maja do listopada.

Lasy Państwowe na swoim oficjalnym profilu na Facebooku regularnie publikują zdjęcia i filmy przedstawiające zwierzęta oraz rośliny, na które można natknąć się w polskich lasach. Nierzadko dzielą się też różnymi ciekawostkami przyrodniczymi. Jeden z ostatnich postów przedstawiciele jednostki poświęcili niezwykłym grzybom. Mowa tu o czernidłakach.
Leśnicy pokazali wyjątkowego grzyba. Czernidłak zjada sam siebie
Zdaniem leśników czernidłaki to wyjątkowo ciekawe i malownicze okazy. Przede wszystkim dlatego, że znalazły dziwaczną metodę na zwierzęta, które je pożerają. Okazuje się, że owocniki tych grzybów potrafią zjeść same siebie.
"W procesie autolizy ("samostrawienia") specjalne enzymy rozpuszczają kapelusz, który stosunkowo szybko zamienia się w ciemną, przypominającą atrament maź. A właściwie to nawet nie "przypominającą", bo dawniej faktycznie wyrabiano z nich atrament. Gdyby więc ktoś potrzebował na szybko coś napisać lub namalować, to o niezbędne przybory może postarać się na najbliższej łące" - czytamy w poście opublikowanym na facebookowej stronie Lasów Państwowych.
Zobacz także: Leśnicy ostrzegają: Tego grzyba nigdy nie zrywaj. "Jest mylony ze smardzami"
Czernidłaki w Polsce - to trzeba wiedzieć
Czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus) to gatunek grzybów należący do rodziny pieczarkowatych. Występuje na wszystkich kontynentach, z wyjątkiem Antarktydy i Afryki. W Polsce jest okazem bardzo pospolitym. Najczęściej można go spotkać w bliskim sąsiedztwie człowieka, na przykład w przydomowych ogródkach, na osiedlowych trawnikach, a także na łąkach, pastwiskach, nad brzegami rzek oraz w lasach. Czernidłak kołpakowaty rośnie od maja do listopada.
Coprinus comatus jest grzybem jadalnym. Spożywać jednak można wyłącznie młode, zamknięte i zupełnie białe owocniki. Czernidłaka kołpakowatego łatwo można pomylić z innym gatunkiem grzyba z tej samej rodziny, a konkretnie z czernidłakiem pospolitym. Jeżeli chodzi o tego drugiego, pod żadnym pozorem nie można łączyć go z procentowymi trunkami. Takie działanie może doprowadzić do ciężkiego zatrucia alkoholem. Od picia tego typu substancji należy powstrzymać się na dwa dni przed spożyciem czernidłaka oraz trzy dni po.
- Jak sprawdzić, czy grzyb jest zdrowy? Wystarczy ta prosta sztuczka
- Grzybiarka natknęła się na niego w polskim lesie. "Pierwszy raz widzę takie cudo"
- Robisz to podczas zbierania grzybów? Możesz dostać mandat
Lista 5 najbardziej trujących grzybów rosnących w Polsce. Uważaj na nie! [GALERIA]
