Lasy Państwowe ostrzegają. Takich jagód nigdy nie spożywaj
To ostatni moment, by zbierać czarny bez – poinformowali na Facebooku przedstawiciele Lasów Państwowych. Warto zaopatrzyć się w zapasy, ponieważ przetwory wykonane z tych owoców są niezwykle zdrowe i smaczne. – Mają właściwości moczopędne, lekko przeczyszczające i przeciwbólowe – zaznaczają leśni eksperci. Ostrzegają jednak, że pod żadnym pozorem nie można spożywać ich na surowo. Dlaczego?

Pierwsze owoce pojawiają się na krzewach czarnego bzu już pod koniec lipca. Sierpień i wrzesień to miesiące, w których należy zabrać się za robienie zapasów, a potem przetworów z jagód. Domowe soki i syropy jesienią i zimą mogą okazać się niezwykle przydatne. „Już w czasach antycznych stosowano terapeutycznie korzenie, liście i właśnie jagody z czarnego bzu jako lek wykrztuśny i odprowadzający żółć” – zaznaczyli przedstawiciele Lasów Państwowych w najnowszym poście na Facebooku.
„W przypisach ojców benedyktynów przeczytać możemy, iż w recepturach klasztornej medycyny czarny bez traktowany był jako lek uniwersalny. Ojcowie opisują go jako roślinę rozgrzewającą i osuszającą, środek przeczyszczający, odwadniający, obniżający gorączkę, przeciwbólowy i wzmacniający żołądek” – wytłumaczyli leśnicy.
Czarny bez: źródło witamin i minerałów
Dziś również czarny bez uważa się za pomocny w zwalczaniu pierwszych objawów przeziębienia i grypy. Zawiera szereg cennych dla zdrowia substancji, które pomagają utrzymać organizm w dobrej kondycji. Owocom przypisuje się działanie wzmacniające, odtruwające, moczopędne i przeciwwirusowe. Są bowiem bogate w kwasy organiczne, kwasy tłuszczowe, garbniki, flawonoidy, minerały takie jak: potas, miedź, cynk, fosfor. Zawierają również witaminy z grupy B oraz witaminę C, która pozytywnie wypływa na funkcjonowanie układu immunologicznego – to ważne zwłaszcza jesienią i zimą, gdy infekcje zdarzają się szczególnie często.
Zobacz również: Jak przechowywać dynię? Unikaj tego błędu
Eksperci przypominają. Takich jagód nie spożywaj
Na krzewy czarnego bzu można natknąć się przez przypadek na obrzeżach lasów i polach. Dojrzałe, soczyste jagodny kuszą swoim wyglądem zwłaszcza najmłodszych. Przedstawiciele Lasów Państwowych ostrzegają jednak turystów i miłośników leśnych wycieczek: to owoce, których nie wolno jeść na surowo. Dlaczego? „Zawierają sambunigrynę, która po spożyciu przekształca się w trujący cyjanowodór” – tłumaczą eksperci. Dodają, że substancja ta ulega rozkładowi po obróbce termicznej.
Objawy zatrucia sambunigryną to między innymi: osłabienie, bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty, biegunka, zaburzenia oddychania, duszności.
- Zauważyłaś biały nalot na śliwkach? Świadczy o jednym
- To ciasto z figami rozpływa się w ustach. Wiemy, jak robi je znany bloger
- Polej tym gruszki. Owoce nie będą tak szybko ciemniały
Co jeść we wrześniu? Postaw na produkty sezonowe [GALERIA]
