Obserwuj w Google News

Jak sprawdzić, czy grzyb jest zdrowy? Wystarczy ta prosta sztuczka

2 min. czytania
01.09.2023 13:10
Zareaguj Reakcja

Jak sprawdzić, czy grzyb jest zdrowy? To pytanie zadaje sobie wielu początkujących zbieraczy. Okazuje się, że kondycję grzyba można zweryfikować za pomocą banalnie prostego triku.

Jak sprawdzić, czy grzyb jest zdrowy?
fot. Agnieszka Kukiela/Reporter/East News

Zbieranie grzybów od lat jest w Polsce nieoficjalnym sportem narodowym. Gdy przychodzi jesień, rodacy wyruszają do lasów i zagajników w poszukiwaniu dorodnych okazów, lądujących potem na talerzach lub w spiżarniach. Niedawno informowaliśmy o sposobie Ani Starmach na suszenie grzybów. Tym razem zdradzamy, jak sprawdzić, czy grzyb jest zdrowy. O zaskakująco łatwym sposobie poinformował portal WP genialne.pl.

Redakcja poleca

Jak sprawdzić, czy grzyb jest zdrowy? Tak znajdziesz najlepsze okazy

Co ciekawe – sztuczkę należy wykonać przed zerwaniem grzyba, by określić, czy nie zagnieździli się w nim niechciani goście pod postacią rozmaitych szkodników. Ten sposób pozwoli nam również po prostu sprawdzić, czy grzyb nie jest nieświeży.

Okazuje się, że w takiej sytuacji wystarczy delikatnie puknąć w kapelusz. W pełni zdrowy okaz powinien wydać po tej czynności głuchy dźwięk. Jeżeli go nie słyszymy, grzyb najprawdopodobniej jest chory i robaczywy – nie warto go zatem zrywać i zabierać w koszyku do domu.

Zobacz także: Niemka zrobiła zakupy spożywcze w Polsce. Tak podsumowała ceny

Jak sprawdzić, czy grzyb jest zdrowy? Tego absolutnie nie rób

Jeżeli szukamy innych sposobów na to, jak sprawdzić, czy grzyb jest zdrowy – pod żadnym pozorem nie decydujmy się na weryfikację smakową. W przypadku niedoświadczonych i początkujących zbieraczy „test smaku” w postaci polizania grzyba może mieć katastrofalne skutki. Po pierwsze, ten stary, ludowy sposób nie ma na celu sprawdzania zdrowia, tylko jadalności grzyba, a po drugie – ta metoda może być to zgubna. Przyjęło się, że po polizaniu trującego grzyba odczuwa się tylko gorycz – tymczasem chociażby muchomor sromotnikowy sprawia, że po naszym języku rozchodzi się słodycz porównywalna do migdałowego aromatu.

Lepiej zatem po prostu stukać w kapelusze, a w celu poszukiwania grzybów jadalnych zapytać kogoś bardziej doświadczonego, zajrzeć do atlasu grzybów lub pobrać na telefon specjalną aplikację.

Nie przegap
Najlepsze przyprawy do grzybów
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock