Jak oczyścić grzyby? Krótka instrukcja krok po kroku
Czyszczenie grzybów jest niezwykle ważne dla zachowania ich smaku i wartości odżywczych. Chodzi również o bezpieczeństwo. Jak prawidłowo czyścić grzyby? Podpowiadamy.

W Polsce mamy wielu miłośników grzybów. Sezon trwa, dlatego warto wiedzieć, jak “obchodzić się” z grzybami, by nie narażać siebie i bliskich na zatrucie. O bezpieczeństwie pamiętajmy już podczas grzybobrania: zbierajmy wyłącznie znane, jadalne gatunki grzybów. Kolejny etap to dokładne oczyszczenie leśnych darów, z którym wiąże się wiele wątpliwości. Tymczasem to bardzo proste.
Niezależnie od tego, czy kupujemy grzyby w sklepie, czy zbieramy je samodzielnie, zasady zawsze są takie same. Pamiętajmy, że grzyby w naturalny sposób zbierają różne zanieczyszczenia: glebę, piasek, mikroorganizmy. Dlatego przed spożyciem obowiązkowe jest dokładne oczyszczenie.
Jak czyścić grzyby?
- Dokładnie obejrzyj każdy grzyb (usuń “brzydkie” części, zabrudzenia, kawałki ziemi czy ściółki).
- Przesyp grzyby do durszlaka i opłucz je pod bieżącą wodą, ale unikaj ich moczenia przez dłuższy czas. Długie namaczanie w wodzie sprawi, że grzyby utracą aromat i smak.
- Usuń resztki brudu za pomocą delikatnej szczoteczki lub pędzelka. Możesz też użyć małego nożyka.
- Umyte grzyby dokładnie osusz za pomocą czystej ściereczki lub ręcznika papierowego.
- Odetnij końcówki (spodni kawałek nóżki każdego grzyba)
Podczas czyszczenia grzybów pamiętaj o odpowiedniej higienie. Grzyby zawsze czyść w jednorazowych rękawiczkach.
Jak oczyścić kurki?
Kurki, ze względu na swoje niewielkie rozmiary, mogą być trudne do oczyszczenia. Dlatego najlepszym sposobem jest przełożenie ich do miski, następnie posypanie solą i zalanie wrzątkiem. W ten sposób oddzielimy od grzybów wszystkie zanieczyszczenia.
Źródło: Radio ZET/przepisy.pl/lasy.gov.pl