Obserwuj w Google News

Jak oczyścić grzyby? Krótka instrukcja krok po kroku

1 min. czytania
07.11.2023 14:13
Zareaguj Reakcja

Czyszczenie grzybów jest niezwykle ważne dla zachowania ich smaku i wartości odżywczych. Chodzi również o bezpieczeństwo. Jak prawidłowo czyścić grzyby? Podpowiadamy.

Jak prawidłowo czyścić grzyby? Instrukcja
fot. Shutterstock

W Polsce mamy wielu miłośników grzybów. Sezon trwa, dlatego warto wiedzieć, jak “obchodzić się” z grzybami, by nie narażać siebie i bliskich na zatrucie. O bezpieczeństwie pamiętajmy już podczas grzybobrania: zbierajmy wyłącznie znane, jadalne gatunki grzybów. Kolejny etap to dokładne oczyszczenie leśnych darów, z którym wiąże się wiele wątpliwości. Tymczasem to bardzo proste.

Niezależnie od tego, czy kupujemy grzyby w sklepie, czy zbieramy je samodzielnie, zasady zawsze są takie same. Pamiętajmy, że grzyby w naturalny sposób zbierają różne zanieczyszczenia: glebę, piasek, mikroorganizmy. Dlatego przed spożyciem obowiązkowe jest dokładne oczyszczenie.

Jak czyścić grzyby?

  1. Dokładnie obejrzyj każdy grzyb (usuń “brzydkie” części, zabrudzenia, kawałki ziemi czy ściółki).
  2. Przesyp grzyby do durszlaka i opłucz je  pod bieżącą wodą, ale unikaj ich moczenia przez dłuższy czas. Długie namaczanie w wodzie sprawi, że grzyby utracą aromat i smak.
  3. Usuń resztki brudu za pomocą delikatnej szczoteczki lub pędzelka. Możesz też użyć małego nożyka.
  4. Umyte grzyby dokładnie osusz za pomocą czystej ściereczki lub ręcznika papierowego.
  5. Odetnij końcówki (spodni kawałek nóżki każdego grzyba)

Podczas czyszczenia grzybów pamiętaj o odpowiedniej higienie. Grzyby zawsze czyść w jednorazowych rękawiczkach.

Jak oczyścić kurki?

Kurki, ze względu na swoje niewielkie rozmiary, mogą być trudne do oczyszczenia. Dlatego najlepszym sposobem jest przełożenie ich do miski, następnie posypanie solą i zalanie wrzątkiem. W ten sposób oddzielimy od grzybów wszystkie zanieczyszczenia.

Źródło: Radio ZET/przepisy.pl/lasy.gov.pl

Redakcja poleca