Obserwuj w Google News

Papryka droższa niż mięso? Katarzyna Bosacka łapie się za głowę

2 min. czytania
02.03.2023 09:38
Zareaguj Reakcja

Ceny papryki rosną w zawrotnym tempie. Internauci narzekają, że to warzywo już niedługo stanie się produktem luksusowym. Katarzyna Bosacka, na prośbę jednej z obserwatorek, postanowiła wyjaśnić, dlaczego obecnie papryka jest aż tak droga. Zdradziła też, kiedy – jak zdaniem – sytuacja może się uspokoić.

Dlaczego papryka jest tak droga?
fot. Mateusz Jagielski/East News/shutterstock/ Papryka droższa niż mięso? Katarzyna Bosacka podaje powód

Katarzyna Bosacka jest prowadzącą programu „Wiem, co jem i wiem, co kupuję”. Dziennikarka zajmuje się tematyką żywnościową i od wielu lat uczy Polaków, jak świadomie wybierać żywność podczas zakupów spożywczych. Ekspertka aktywnie działa także w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 100 tys. użytkowników. Kolejne posty Katarzyny Bosackiej cieszą się dużym zainteresowaniem internautów. Tym razem specjalistka postanowiła wyjaśnić swoim fanom, dlatego ceny papryki w ostatnim czasie biją rekordy.

Zobacz również:  Katarzyna Bosacka radzi: takich pomarańczy nie kupuj. Ważny szczegół

Ile kosztuje papryka? Katarzyna Bosacka podaje ceny

Na początku wpisu Katarzyna Bosacka zauważyła, że ceny papryki obecnie są rekordowo wysokie. Ile Polacy muszą zapłacić na kilogram tego popularnego warzywa? Mieszkająca w Warszawie fanka ekspertki ds. żywności podzieliła się z nią swoją obserwacją. Porównała ceny poszczególnych rodzajów papryki:

- za 1 kg żółtej z Turcji trzeba zapłacić 38,99 zł
- za 1 kg czerwonej z Hiszpanii – 32,99 zł
- za 1 kg zielonej również z Hiszpanii – 29,99 zł
- a papryka Ramiro kosztuje aż 59,96 zł za kg

Redakcja poleca

Dlaczego papryka jest tak droga? „Po pierwsze inflacja”

W dalszej części wpisu Katarzyna Bosacka postanowiła wyjaśnić obserwatorom, co wpływa na ceny papryki. – Po pierwsze inflacja, a po drugie wojna w Ukrainie, która spowodowała ograniczenia w produkcji w krajach europejskich – zaznaczyła. – To wszystko odbija się na cenach warzyw i owoców – dodała, podkreślając, że nie tylko papryka jest coraz droższa.

Większość importowanych warzyw i owoców jest w tym roku dwukrotnie, a nawet trzykrotnie wyższa, niż rok temu. Wiele krajów zmniejszyło produkcję przez wzrost kosztów energii - – podkreśliła Katarzyna Bosacka.

Ekspertka na koniec dodała, że chociaż obecnie ceny papryki rzeczywiście mogą powodować nieprzyjemne dreszcze, sytuacja już wkrótce powinna się poprawić. - Nasza polska papryka najtańsza jest latem – oznajmiła bowiem Katarzyna Bosacka, jednocześnie zachęcając do tego, by sięgać po warzywa sezonowe.

Internauci zniesmaczeni. „To już przesada”

W komentarzach pod postem Katarzyny Bosackiej nie zabrakło oburzenia i rozczarowania. Internauci zwrócili uwagę na to, że wysokie ceny warzyw, zniechęcają konsumentów do ich regularnego nabywania. - Proszę mi teraz powiedzieć jak przy takich cenach jeść pięć porcji owoców i warzyw codziennie? Pensje są na poziomie sprzed covida, wojny i inflacji – zauważyła jedna z internautek.

Jak przekonać ludzi, by jedli mniej mięcha i wędlin, skoro ekonomia jestj jaka jest.
Przy tych cenach po prostu nie kupuję papryki, bo to już przesada!