Olej z pestek winogron - kosmetyczny niezbędnik o właściwościach pielęgnacyjnych
Olej z pestek winogron sprawdza się nie tylko w kuchni, ale i w pielęgnacji. Substancja ta pozyskiwana z pokruszonych nasion winogron cieszy się coraz większą popularnością ze względu na jej szeroki wachlarz właściwości. Olej z pestek winogron jest niedrogi i doskonale działa na cerę. Poznaj szczegóły.

Olej z pestek winogron najczęściej używany jest w kuchni. Doskonale pasuje do sałatek, można też stosować go podczas smażenia. 100 g dostarcza 880 kcal. Z racji tego, że jest bezwonny, nie zmienia smaku potraw. Jednak nie wszyscy wiedzą, że olej z pestek winogron sprawdza się również w pielęgnacji.
Zobacz także: Ma go na półce każdy miłośnik zdrowej żywności. Okazuje się, że może szkodzić
Olej z pestek winogron - właściwości
Olej z pestek winogron ma jasnożółtą barwę i jest źródłem witaminy E, która ma zbawienny wpływ na naszą skórę. Może być on stosowany jako zamiennik balsamu do ciała lub oliwki do włosów. Olejek ma właściwości:
- nawilżające,
- regenerujące,
- reguluje poziom cholesterolu we krwi,
- jest przeciwutleniaczem,
- korzystnie wpływa na układ nerwowy,
- chroni komórki przed starzeniem się,
- poprawia wygląd skóry.
Olej z pestek winogron - zastosowanie w kosmetyce
Olej z pestek winogron sprawdza się w pielęgnacji skóry i włosów. Dzięki niemu skóra staje się zdrowsza, pełna blasku, a kosmyki głęboko odżywione i zregenerowane. Stosuje się go zarówno na delikatną skórę twarzy, jak i na całe ciało.
Olej z pestek winogron: nawilża skórę, pomaga redukować zmarszczki, usuwa wypryski, poprawia kondycję włosów przesuszonych i łamliwych.
Olej z pestek winogron - skład
Substancja ta zawiera następujące składniki:
- kwas linolowy (z rodziny omega-6),
- kwas oleinowy (z rodziny omega-9),
- kwas palmitynowy (nasycony),
- kwas stearynowy (nasycony),
- kwas palmitooleinowy (z rodziny omega-7),
- kwas alfa-linolenowy (z rodziny omega-3),
- substancje niezmydlające (m.in. sterole, fenole).
Olej z pestek winogron - wady
Olej z pestek winogron ma wiele zastosowań, jednak nie jest pozbawiony wad. Oto jego największe wady:
- negatywnie wpływa na układ odpornościowy,
- nasila procesy zapalne,
- częste spożywanie go może prowadzić do chorób serca, miażdżycy, nowotworów,
- zaburza równowagę hormonalną,
- negatywnie wpływa na pracę tarczycy,
- może powodować wzrost masy ciała.
Zobacz także: Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o olejach w pielęgnacji skóry i włosów
Autor: Martyna Wojciechowska