Obserwuj w Google News

Flawonoidy - czym są i w jaki sposób poprawiają wygląd naszej cery?

2 min. czytania
16.01.2019 15:39
Zareaguj Reakcja

Flawonoidy to związki pochodzenia roślinnego znajdujące się w warzywach i owocach. Pełnią one wiele funkcji korzystnie wpływających na nasz organizm. Powinny stanowić one podstawę naszej codziennej diety. Podpowiadamy, w których owocach i warzywach znajduje się najwięcej flawonoidów oraz wyjaśniamy, jaki mają wpływ na nasz organizm.

Flawonoidy
fot. Shutterstock

Flawonoidy to związki organiczne, które m.in. działają przeciwutleniająco i spełniają funkcję barwników. Rozpoznano łącznie 4 tysiące związków flawonoidowych. Flawonoidy są barwnikami nadającymi roślinom różne kolory. Te bioaktywne związki znajdują się w warzywach i owocach. Zaleca się spożywanie 1-2 g flawonoidów dziennie. Poznajcie szczegóły!

Flawonoidy - zastosowanie i właściwości

Flawonoidy mają niezwykle istotne znaczenie dla naszego organizmu. Są one wykorzystywane nie tylko w diecie, ale też w kosmetyce. Dzięki nim skóra staje się gładka, nawilżona. Ponadto chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, hamują powstawanie zmarszczek, pomagają w syntezie kolagenu.

Sprawdź też, jak na naszą skórę wpływają następujące składniki kosmetyków: gliceryna, biotyna, beta-karoten.

Oto lista właściwości flawonoidów:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwmiażdżycowe
  • antyagregacyjne (osłabiają zdolność płytek krwi do tworzenia skrzeplin),
  • antyarytmiczne,
  • hipotensyjne (obniżają ciśnienie tętnicze krwi),
  • rozkurczowe,
  • moczopędne,
  • detoksykujące,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwalergiczne.

Flawonoidy - rodzaje

Flawonoidy ze względu na różnice w budowie dzielimy na flawanony, flawonole, izoflawony, flawony, antocyjany, flawanole. Poniżej przedstawiamy listę owoców i warzyw, w których znajduje się największa ilość flawonoidów.

Flawanole:

w karczochach, soku grejpfrutowym, w soku pomarańczowym, limonkach, cytrynach.

Flawony:

jabłka, gotowana brukselka, świeże figi, suszona żurawina, cykoria, wiśnie.

Antocyjany:

wiśnie, owoce jagodowe.

Flawanole:

sok jabłkowy, morele, brzoskwinie, jabłka.

 

Dbanie o skórę nie jest wcale takie proste! Większość z nas podczas pielęgnacji popełnia błędy. Poznaj 10 najczęściej popełnianych błędów w pielęgnacji cery.

10 najczęściej popełnianych błędów w pielęgnacji cery