Obserwuj w Google News

Masz już w swojej kosmetyczce masło shea? To cenne źródło witamin!

3 min. czytania
25.06.2018 13:59
Zareaguj Reakcja

Masło shea znajduje szereg zastosowań zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Jakie właściwości ma masło shea i jak je stosować?

Masło shea
fot. Shutterstock

Dlaczego masło shea cieszy się tak dużą popularnością? Wydobywane jest ono z nasion rosnącego w Afryce masłosza Parka. Pierwotnie ma postać twardego biało-beżowego masła, ale jeśli rozgrzeje się je w dłoniach staje się płynne i tłuste jak olej. Masło shea ma delikatny orzechowy zapach i dość neutralny smak.

Zobacz także: Jak dbać o cerę? Sprawdzone domowe sposoby

Masło shea może być wykorzystywane zarówno w kuchni, jako np. tłuszcz do smażenia (ma wiele witamin i minerałów), ale jego najpopularniejsze zastosowanie to to w kosmetyce.

Masło shea – właściwości

Masło shea jest przede wszystkim źródłem wielu cennych dla organizmu składników. Jakie są jego najcenniejsze właściwości?

  • zawiera dużo witaminy A i E, które opóźniają procesy starzenia skóry
  • zawiera witaminę F, odpowiadającą za rozluźnienie mięśni
  • zabezpieczają skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi – wiatr, mróz, promienie słoneczne
  • łagodzi podrażnienia i przyspiesza proces gojenia ran

Masło shea – zastosowanie

Masło shea jest przede wszystkim składnikiem wielu kosmetyków - w tym balsamów i kremów czy kosmetyków potrzebnych do pielęgnacji włosów. To naturalny produkt w atrakcyjnej cenie, który zastąpi nam wiele innych kosmetyków. Zastosowanie masła shea:

  • składnik nawilżających i natłuszczających kremów – idealne do stosowania w przypadku suchej skóry i podrażnień
  • masło shea  doskonale nadaje się do oczyszczania skóry – szczególnie wrażliwej i przesuszonej
  • jest składnikiem wielu kremów ochronnych na zimę – natłuszcza skórę, dzięki czemu zabezpiecza ją przed wysuszeniem
  • działa przeciwzmarszczkowo – wspomaga produkcję kolagenu i działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny
  • masło shea wykazuje także działanie zmiękczające – można zatem stosować je w celu zmiękczenia skóry np. pięt
  • redukuje cellulit i rozstępy na piersiach czy rozstępy na udach – a właściwie zapobiega powstawaniu takich zmian skórnych i może być stosowane u kobiet w ciąży
  • łagodzi bóle reumatyczne

Masło shea – rafinowane czy nierafinowane

W sklepach możemy dostać masło shea rafinowane i nierafinowane. To drugie – organiczne – pełne jest cennych składników, które w przypadku rafinacji uciekają z produktu. Masło shea w tych obu wersjach różni się zawartością składników.

Masło shea nierafinowane zawiera:

  • nasycone kwasy tłuszczowe (palmitynowy, stearynowy),
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (oleinowy, linolowy),
  • polifenole, między innymi kwercetynę, kwas galusowy,
  • fitosterole,
  • prowitaminę A+E.

Masło shea rafinowane zawiera:

  • nasycone kwasy tłuszczowe (przede wszystkim stearynowy),
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (przede wszystkim oleinowy),
  • fitosterole,
  • witaminę E.

Masło shea na włosy

Masło shea dobrze jest stosować na włosy. Najlepiej w wersji maseczki lub serum. Masło shea na włosy:

  • wzmacnia suche końcówki
  • chroni je przed wiatrem, słońcem i mrozem
  • nawilża suchą skórę głowy
  • przydaje się do pielęgnacji włosów farbowanych lub często prostowanych/kręconych – wzmacnia je
  • wygładza włosy

Masło shea – inne zastosowania

  • może być stosowane pod oczy – jako środek, który eliminuje obrzęk spod oczu
  • jako składnik pomadek, które idealnie sprawdzą się zimą – regeneruje spierzchniętą, suchą skórę
  • może zastąpić także łagodzący środek po opalaniu
  • jako maść na delikatne podrażnienia i niewielkie ranki

Nierafinowane masło shea można kupić już od 10 zł za słoiczek. Jego zastosowanie jest tak szerokie, że warto zainwestować w choć jedno opakowanie do domu. Można pielęgnować nim skórę albo wykorzystać w kuchni. Jeżeli zdecydujemy się na drugą opcję warto sprawdzić, czy nie jesteśmy na nie uczuleni.


Cenny składnik do pielęgnacji skóry:

Skuteczny baobab, czyli jak sekret Afryki odmienia pielęgnację skóry

Autor: Paulina Ermel