Masz już w swojej kosmetyczce masło shea? To cenne źródło witamin!
Masło shea znajduje szereg zastosowań zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Jakie właściwości ma masło shea i jak je stosować?

Dlaczego masło shea cieszy się tak dużą popularnością? Wydobywane jest ono z nasion rosnącego w Afryce masłosza Parka. Pierwotnie ma postać twardego biało-beżowego masła, ale jeśli rozgrzeje się je w dłoniach staje się płynne i tłuste jak olej. Masło shea ma delikatny orzechowy zapach i dość neutralny smak.
Zobacz także: Jak dbać o cerę? Sprawdzone domowe sposoby
Masło shea może być wykorzystywane zarówno w kuchni, jako np. tłuszcz do smażenia (ma wiele witamin i minerałów), ale jego najpopularniejsze zastosowanie to to w kosmetyce.
Masło shea – właściwości
Masło shea jest przede wszystkim źródłem wielu cennych dla organizmu składników. Jakie są jego najcenniejsze właściwości?
- zawiera dużo witaminy A i E, które opóźniają procesy starzenia skóry
- zawiera witaminę F, odpowiadającą za rozluźnienie mięśni
- zabezpieczają skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi – wiatr, mróz, promienie słoneczne
- łagodzi podrażnienia i przyspiesza proces gojenia ran
Masło shea – zastosowanie
Masło shea jest przede wszystkim składnikiem wielu kosmetyków - w tym balsamów i kremów czy kosmetyków potrzebnych do pielęgnacji włosów. To naturalny produkt w atrakcyjnej cenie, który zastąpi nam wiele innych kosmetyków. Zastosowanie masła shea:
- składnik nawilżających i natłuszczających kremów – idealne do stosowania w przypadku suchej skóry i podrażnień
- masło shea doskonale nadaje się do oczyszczania skóry – szczególnie wrażliwej i przesuszonej
- jest składnikiem wielu kremów ochronnych na zimę – natłuszcza skórę, dzięki czemu zabezpiecza ją przed wysuszeniem
- działa przeciwzmarszczkowo – wspomaga produkcję kolagenu i działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny
- masło shea wykazuje także działanie zmiękczające – można zatem stosować je w celu zmiękczenia skóry np. pięt
- redukuje cellulit i rozstępy na piersiach czy rozstępy na udach – a właściwie zapobiega powstawaniu takich zmian skórnych i może być stosowane u kobiet w ciąży
- łagodzi bóle reumatyczne
Masło shea – rafinowane czy nierafinowane
W sklepach możemy dostać masło shea rafinowane i nierafinowane. To drugie – organiczne – pełne jest cennych składników, które w przypadku rafinacji uciekają z produktu. Masło shea w tych obu wersjach różni się zawartością składników.
Masło shea nierafinowane zawiera:
- nasycone kwasy tłuszczowe (palmitynowy, stearynowy),
- nienasycone kwasy tłuszczowe (oleinowy, linolowy),
- polifenole, między innymi kwercetynę, kwas galusowy,
- fitosterole,
- prowitaminę A+E.
Masło shea rafinowane zawiera:
- nasycone kwasy tłuszczowe (przede wszystkim stearynowy),
- nienasycone kwasy tłuszczowe (przede wszystkim oleinowy),
- fitosterole,
- witaminę E.
Masło shea na włosy
Masło shea dobrze jest stosować na włosy. Najlepiej w wersji maseczki lub serum. Masło shea na włosy:
- wzmacnia suche końcówki
- chroni je przed wiatrem, słońcem i mrozem
- nawilża suchą skórę głowy
- przydaje się do pielęgnacji włosów farbowanych lub często prostowanych/kręconych – wzmacnia je
- wygładza włosy
Masło shea – inne zastosowania
- może być stosowane pod oczy – jako środek, który eliminuje obrzęk spod oczu
- jako składnik pomadek, które idealnie sprawdzą się zimą – regeneruje spierzchniętą, suchą skórę
- może zastąpić także łagodzący środek po opalaniu
- jako maść na delikatne podrażnienia i niewielkie ranki
Nierafinowane masło shea można kupić już od 10 zł za słoiczek. Jego zastosowanie jest tak szerokie, że warto zainwestować w choć jedno opakowanie do domu. Można pielęgnować nim skórę albo wykorzystać w kuchni. Jeżeli zdecydujemy się na drugą opcję warto sprawdzić, czy nie jesteśmy na nie uczuleni.
Cenny składnik do pielęgnacji skóry:
Autor: Paulina Ermel