Obserwuj w Google News

Marmolada różana to popularne nadzienie w pączkach. Ma zbawienny wpływ na naszą urodę

2 min. czytania
24.02.2022 11:26
Zareaguj Reakcja

Pączki z marmoladą różaną to tradycyjny polski deser, popularny zwłaszcza w tłusty czwartek. Okazuje się, że takie nadzienie ma pozytywny wpływ na nasz wygląd.

Marmolada różana: właściwości urodowe. Jak działa to popularne nadzienie do pączków?
fot. Shutterstock

W sklepach możemy spotkać pączki z przeróżnymi nadzieniami - owocowymi, toffi, czekoladowymi, a nawet z bitą śmietaną. Żadne jednak nie równają się tradycyjnym, smażonym w domu pączkom z marmoladą różaną. To właśnie ona jest jednym z najpopularniejszych w naszym kraju nadzień. I właśnie po nią warto sięgać najczęściej, bowiem marmolada różana ma wiele cennych właściwości - nie tylko zdrowotnych, ale przede wszystkim urodowych. Sami zobaczcie, jak wpływa na nasz wygląd.

Zobacz także:  Wypróbuj domową maseczkę z płatków róży. Dzięki niej odmłodzisz cerę

Marmolada różana: właściwości urodowe

Marmolada różana, choć wydaje się niepozorna, ma wiele cennych właściwości. Okazuje się, że w dużej mierze wpływa na nasz wygląd. 

Redakcja poleca

Przede wszystkim ten produkt ma sporą zawartość witaminy A. Dzięki temu pomaga utrzymać prawidłowy stan skóry oraz włosów. Wzmacnia pasma oraz paznokcie. To jednak nie wszystko.

Marmolada różana to także bogate źródło przeciwutleniaczy. To sprawia, że zapobiega starzeniu się skóry. Dzięki jej spożywaniu możemy zatem na dłużej zachować młody wygląd. 

Zobacz także:  Chcesz cieszyć się piękną cerą? Jedz produkty z tej listy

Marmolada różana - przepis

Jeżeli chcecie skorzystać z tych cennych właściwości urodowych, podpowiadamy wam przepis na domową marmoladę różaną. 

Składniki: 

  • 500 g płatków róży,
  • 700 g cukru,
  • sok wyciśnięty z cytryny.

Każdy płatek róży należy oczyścić z białych końcówek. Następnie wsypujemy je do miski z wodą i dokładnie myjemy. Po tym czasie wykładamy na ręcznik i suszymy. Gdy będą całkiem suche, do garnka wlewamy dwie szklanki wody, a następnie wsypujemy płatki. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze około 30 minut, aż do momentu, gdy konfitura zgęstnieje. Przekładamy ją do słoików i pasteryzujemy. 

Zobacz także: Rozlicz PIT i przekaż 1 procent Fundacji Radia ZET

Kosmetyki, które znajdziesz w kuchni. TOP 15 naturalnych produktów do pielęgnacji
15 Zobacz galerię
fot. Shutterstock