Codziennie przez miesiąc jadła owsiankę. Jak to wpłynęło na jej zdrowie i ciało?
Płatki owsiane pozytywnie wpływają nie tylko na zdrowie, ale i na ciało, pomagając utrzymać wagę. Jakiś czas temu pewna dziennikarka postanowiła przeprowadzić eksperyment i codziennie przez miesiąc jadła owsiankę na śniadanie. Sprawdź, jakie efekty zauważyła po 30-dniowej kuracji.

Nie od dziś wiadomo, że płatki owsiane mają wiele pozytywnych właściwości. Przede wszystkim znakomicie wpływają na zdrowie. Zawarte w nich cenne składniki odżywcze wspomagają pracę jelit, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, opóźniają procesy starzenia się organizmu, a nawet zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego.
Ale na tym nie koniec. Płatki owsiane pozytywnie wpływają również na ciało. Poprawiają wydolność fizyczną oraz pomagają utrzymać wagę, dlatego tak często sięgają po nie osoby na diecie.
Zobacz także: Szokujący test płatków owsianych: zawierają nikiel, toksyny pleśni i glifosat! [LISTA]
Te drogocenne właściwości płatków owsianych, o których tyle się mówi, postanowiła sprawdzić na własnej skórze dziennikarka Leah Wynalazek. W tym celu przeprowadziła eksperyment, podczas którego codziennie na śniadanie jadła owsiankę. Kuracja trwała miesiąc.
Jadła owsiankę przez miesiąc
Leah Wynalazek przyznaje, że jako dziecko nienawidziła płatków owsianych. Wszystko zmieniło się, kiedy zaczęła pracować dla portalu, który specjalizuje się w tematyce zdrowotnej. Wówczas zaczęła czytać wiele artykułów, które opisywały pozytywne efekty spożywania płatków. To właśnie wtedy postanowiła przeprowadzić 30-dniowy eksperyment.
Zobacz także: Na 6 tygodni zrezygnowała z każdego rodzaju oleju. To znacznie wpłynęło na jej wygląd
Dziennikarka napisała, że codziennie na śniadanie jadła płatki owsiane z pokrojonym bananem, cynamonem, kilkoma rodzynkami, łyżką masła orzechowego, odrobiną wanilii i syropu klonowego. Czasami niektóre składniki zamieniała na orzechy, wiórki kokosowe lub kakao. W piątki natomiast, po wyczerpującym tygodniu, do swojej owsianki najczęściej dodawała Nutellę.
Leah Wynalazek zdradziła również, że zaczęła eksperymentować z różnymi mlekami. Próbowała robić owsiankę na kokosowym, migdałowym, a nawet konopnym. Jak przekonuje, najlepiej jednak smakowało jej mleko krowie 3,2%. Dziennikarka napisała, że coraz więcej dowodów - na szczęście dla niej - sugeruje, że pełnotłuste produkty mleczne rzadziej powodują przybieranie na wadze niż specyfiki o niskiej zawartości tłuszczu.
Zobacz także: Codziennie przez rok jadła kurkumę. Efekty przerosły jej oczekiwania
Codziennie przez miesiąc jadła owsiankę. Jak to wpłynęło na jej zdrowie i ciało?
Dziennikarka zauważyła, że od kiedy zaczęła jeść wysokobiałkową owsiankę na śniadanie, o wiele dłużej była syta niż po zwykłym smoothie lub jajku, które spożywała przed rozpoczęciem eksperymentu. Dzięki temu przestała jeść drugie śniadanie, bo nie była głodna. Jak sama przyznaje, owsianka sprawiła, że kolejny posiłek przygotowywała sobie dopiero około południa, a czasem i jeszcze później.
Leah Wynalazek zdradziła, że gdy nie mogła zjeść owsianki na śniadanie, czuła, że czegoś jej brakuje. Wówczas zaczynała podjadać między posiłkami i spożywała bardziej tłuste potrawy. To z kolei zaburzyło jej perystaltykę jelit.
Dziennikarka przyznała, że jedzenie tego samego posiłku każdego ranka ustanowiło pewnego rodzaju rutynę śniadaniową, co bardzo jej odpowiadało. Jak napisała, po 30-dniowym eksperymencie nadal planuje kontynuować dietę na bazie owsianki.
Zobacz także: Codziennie przez dwa tygodnie jadła jedno awokado. Jakie efekty zauważyła?
RadioZET.pl/womenshealthmag.com/abczdrowie.pl