Codziennie przez dwa tygodnie jadła jedno awokado. Jakie efekty zauważyła?
Nie od dziś wiadomo, że awokado ma wiele właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych. Jakiś czas temu dziennikarka postanowiła na własnej skórze sprawdzić, jak działa ten owoc. W tym celu jadła jedno awokado dziennie przez dwa tygodnie. Jakie efekty zauważyła?

Awokado ma zbawienny wpływ na zdrowie i wygląd. Zawiera ponad 20 witamin i minerałów, które pomagają uzupełnić dietę. Produkt ten bogaty jest także w tłuszcze, które wykazują pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Ponadto awokado wspiera budowę kości, jest dobre dla oczu, pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu. Po owoc nierzadko sięgają także osoby na diecie. Choć produkt ten jest dość kaloryczny, wystarczy zjeść połowę, aby poczuć sytość.
Ale to nie wszystko. Awokado pozytywnie wpływa także na wygląd. Wygładza i poprawia elastyczność skóry, intensywnie ją odżywia i łagodzi stany zapalne. Podobnie działa na włosy. Maseczka z tego owocu skutecznie regeneruje kosmyki, nawilża i sprawia, że zdrowo wyglądają.
Jakiś czas temu właściwości tej rośliny postanowiła sprawdzić na własnej skórze pewna dziennikarka. W tym celu przeprowadziła eksperyment, podczas którego codziennie przez dwa tygodnie jadła jedno awokado.
Jadła awokado przez dwa tygodnie
Jenna Sugar, dziennikarka brytyjskiego magazynu popsugar.co.uk, na co dzień prowadzi aktywny tryb życia. Trenuje crossfit i uprawia jogę. Ponadto jest na diecie roślinnej. I choć wcześniej zdarzało jej się jeść awokado nawet kilka razy w tygodniu, nigdy nie spożywała go regularnie. Teraz postanowiła to zmienić.
Do swojej codziennej diety dodała jeden owoc. Nie jadła jednak całego awokado na raz, a dzieliła go na kilka części, które następnie spożywała jako dodatek do posiłków lub jako samodzielną przekąskę. Czasem nawet wykonywała z kawałka tej zbawiennej rośliny pastę na kanapki. Po niemal dwóch tygodniach eksperymentu podzieliła się swoimi obserwacjami z czytelnikami.
Jenna Sugar zauważyła, że znacznie poprawiła jej się przemiana materii. Dziennikarka jest zdania, że stało się tak za sprawą zawartego w awokado błonnika.
Sprawdź też: Przez cały miesiąc codziennie jadła jabłka. To wpłynęło na jej zdrowie i wygląd
Codziennie przez dwa tygodnie jadła jedno awokado. Jakie efekty zauważyła?
Dziennikarka zdradziła, że podczas eksperymentu nie udało jej się schudnąć. Wpływ na to mogła mieć wysoka kaloryczność owocu - 100 g produktu zawiera około 160 kcal. Jenna Sugar nie przybrała również na wadze, choć myślała, że może tak się zdarzyć.
Kobieta napisała, że awokado zapewniało jej długotrwałe uczucie sytości. Ponadto, czego się nie spodziewała, zmniejszył jej się apetyt na cukier. Dzięki temu ograniczyła swoje "bezmyślne podjadanie orzechów i jedzenie deserów po obiedzie".
Dziennikarka dodała, że choć jej eksperyment dobiegł końca, nie zamierza rezygnować ze spożywania awokado. Zapewne ograniczy jego ilość, ale na pewno nie wyeliminuje go ze swojego menu.
Sprawdź też: Przez tydzień jadła pizze i makarony. Efekty tego eksperymentu były zaskakujące
RadioZET.pl/popsugar.co.uk/abczdrowie.pl