Obserwuj w Google News

Zauważyłaś biały nalot na śliwkach? Świadczy o jednym

2 min. czytania
15.09.2023 14:15
Zareaguj Reakcja

We wrześniu chętnie i często jemy śliwki. Nic dziwnego – wówczas są zdecydowanie najsmaczniejsze, ponieważ trwa na nie sezon. Niekiedy zdarza się, że owoce, które widzimy w sklepach lub na targach mają charakterystyczny biały nalot. Czy to oznacza, że nie powinniśmy ich kupować?

śliwki nalot
fot. shutterstock_eGrant03

Jesień wielu z nas kojarzy się ze śliwkami. Sezon na nie trwa co prawda już od lipca, jednak to właśnie we wrześniu są najsłodsze i najpyszniejsze. Warto pamiętać, że śliwki to doskonała przekąska. Te owoce są bowiem nie tylko smaczne, ale także zdrowe i niskokaloryczne.

Dobroczynne działanie śliwek na układ pokarmowy jest powszechnie znane. To owoce, które – spożywane w odpowiednich ilościach – regulują trawienie, poprawiają apetyt. Są bowiem doskonałym źródłem błonnika. Zawierają także witaminy C, A i E oraz witaminy z grupy B. Ponadto działają antyoksydacyjne oraz przecimiażdżycowo. Są bogate w minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu:

  • potas, 
  • żelazo, 
  • magnez, 
  • wapń,
  • fosfor.

Biały nalot na owocach. Czy należy wstrzymać się z konsumpcją?

Istnieje wiele rodzajów śliwek. Cechą wspólną dla wszystkich z nich jest charakterystyczny biały nalot, który niekiedy pokrywa ich błyszcząca skórkę. Warto pamiętać, że jest on absolutnie normalny – nie należy się go obawiać. O czym świadczy?

Redakcja poleca

Biały nalot na owocach takich jak śliwki, czy też figi to nic innego, jak delikatna warstwa ochronna – zabezpiecza ona owoc w trakcie wzrostu przed szkodliwymi warunkami środowiskowymi. Wspomniany nalot nie świadczy o tym, że owoc jest zepsuty. Nie jest też potwierdzeniem jakości produktu. Śliwki, które nie mają białego nalotu najprawdopodobniej przed trafieniem do sprzedaży były po prostu częściej i intensywniej przerzucane, przesypywane lub dotykane. Powłoka ta „zmywa się” bowiem stopniowo wskutek pocierania.

Zobacz również:  To ciasto z figami rozpływa się w ustach. Wiemy, jak robi je znany bloger

Na co zatem zwracać uwagę, kupując śliwki? Owoce dojrzałe powinny mieć elastyczną skórkę i być miękkie. Zbyt twarde śliwki zazwyczaj są kwaśne.

Nie przegap
Co jeść we wrześniu
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_fornStudio