Zauważyłaś biały nalot na śliwkach? Świadczy o jednym
We wrześniu chętnie i często jemy śliwki. Nic dziwnego – wówczas są zdecydowanie najsmaczniejsze, ponieważ trwa na nie sezon. Niekiedy zdarza się, że owoce, które widzimy w sklepach lub na targach mają charakterystyczny biały nalot. Czy to oznacza, że nie powinniśmy ich kupować?

Jesień wielu z nas kojarzy się ze śliwkami. Sezon na nie trwa co prawda już od lipca, jednak to właśnie we wrześniu są najsłodsze i najpyszniejsze. Warto pamiętać, że śliwki to doskonała przekąska. Te owoce są bowiem nie tylko smaczne, ale także zdrowe i niskokaloryczne.
Dobroczynne działanie śliwek na układ pokarmowy jest powszechnie znane. To owoce, które – spożywane w odpowiednich ilościach – regulują trawienie, poprawiają apetyt. Są bowiem doskonałym źródłem błonnika. Zawierają także witaminy C, A i E oraz witaminy z grupy B. Ponadto działają antyoksydacyjne oraz przecimiażdżycowo. Są bogate w minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu:
- potas,
- żelazo,
- magnez,
- wapń,
- fosfor.
Biały nalot na owocach. Czy należy wstrzymać się z konsumpcją?
Istnieje wiele rodzajów śliwek. Cechą wspólną dla wszystkich z nich jest charakterystyczny biały nalot, który niekiedy pokrywa ich błyszcząca skórkę. Warto pamiętać, że jest on absolutnie normalny – nie należy się go obawiać. O czym świadczy?
Biały nalot na owocach takich jak śliwki, czy też figi to nic innego, jak delikatna warstwa ochronna – zabezpiecza ona owoc w trakcie wzrostu przed szkodliwymi warunkami środowiskowymi. Wspomniany nalot nie świadczy o tym, że owoc jest zepsuty. Nie jest też potwierdzeniem jakości produktu. Śliwki, które nie mają białego nalotu najprawdopodobniej przed trafieniem do sprzedaży były po prostu częściej i intensywniej przerzucane, przesypywane lub dotykane. Powłoka ta „zmywa się” bowiem stopniowo wskutek pocierania.
Zobacz również: To ciasto z figami rozpływa się w ustach. Wiemy, jak robi je znany bloger
Na co zatem zwracać uwagę, kupując śliwki? Owoce dojrzałe powinny mieć elastyczną skórkę i być miękkie. Zbyt twarde śliwki zazwyczaj są kwaśne.
- Szukasz pomysłu na obiad? Ewa Wachowicz zdradza przepis na spaghetti z sosem z cukinii
- Jak przygotować bakłażana? Ten trik sprawi, że nie będzie gorzki
- Suszenie grzybów stanie się banalnie proste. Ania Starmach zdradza swój sposób
Co jeść we wrześniu? Postaw na produkty sezonowe [GALERIA]
