Turron to hiszpański przysmak, którego smak odtworzysz w domu. Zobacz, jakie to łatwe!
Turron to popularny hiszpański smakołyk, który głównie przygotowuje się na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko! Jak zrobić turron?

Turron jest pewnego rodzaju nugatem, który kroi się w dużej wielkości kostki i w Hiszpanii przygotowuje na święta Bożego Narodzenia. Mówi się o tym, że ten smakołyk wywodzi się z okolic Walencji, ale jego historia jest znacznie ciekawsza!
Hiszpański turron - jak się go przygotowuje?
Turron przygotowuje się z miodu, białek jaj i cukru. Sposób w jaki się go robi jest ściśle określony - wymienione składniki powinno się gotować tak długo, aż miód się skarmelizuje.
Do turron dodaje się również orzeszki piniowe, laskowe i migdały. Niekiedy Hiszpanie przykrywają turron opłatkiem i podczas świąt Bożego Narodzenia dzielą się tym smakołykiem z najbliższymi.
Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie kupić lody rolki?
Turron charakteryzuje się słodkim smakiem i dużą ilością orzechów.
Przepis na tradycyjny turron, którym Hiszpanie dzielą się podczas świąt
Turron obecnie jest czymś więcej niż bożonarodzeniowym smakołykiem. Coraz częściej ten deser przygotowuje się przez cały rok. Sprawdź, jakie to proste!
Składniki:
- 1 szklanka migdałów
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka miodu
- 8 białek
- 10 dużych opłatków lub wafelków
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania migdałów - podpraż je na suchej patelni.
- Następnie zmiel orzechy i dodaj oliwę. Wymieszaj dokładnie.
- Miód umieść w garnuszku i gotuj na małym ogniu przez około pół godziny.
- Białka ubij na sztywną pianę. Gotową miskę włóż do garnka, w którym będzie się gotować woda.
- Do białek wlej miód i ubijaj na parze przez 15 minut.
- Dodaj migdały i mieszaj.
- Ubitą masę zdejmij z ognia.
- Dno formy wyłóż opłatkami, wylej na nie masę, wyrównaj i ponownie przykryj opłatkami.
- Odstaw na 24 godziny.
Zobacz także: Japoński sernik jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach! Jak go przygotować?
Łatwy przepis na hiszpański turron
Hiszpański turron przygotowuje się naprawdę szybko, następnie odstawia się go na dobę, żeby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Turron kroi się w duże kostki.
Składniki:
- 1 szklanka migdałów
- ½ szklanki pistacji
- ½ szklanki orzechów laskowych
- 8 białek
- 1 szklanka miodu
- 2 łyżki oleju
- 10 dużych wafelków
Przygotowanie:
- Pistacje, orzechy laskowe i migdały upraż na suchej patelni.
- Następnie odstaw do wystygnięcia.
- Gotowe orzechy wymieszaj z olejem.
- Miód podgrzewaj do momentu aż zrobi się gęsty.
- Białka ubij na sztywną pianę, przełóż je do garnka.
- Następnie garnek umieść w większym garnku wypełnionym wrzącą wodą.
- Do białek wlewaj ciepły miód.
- Masę ubijaj przez 25 minut.
- Masa powinna mieć kremową konsystencję i być lśniąca.
- Część wafelków umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Następnie na wafelkach wyłóż nugat.
- Całość przykryj pozostałymi wafelkami.
- Odstaw na 24 godziny, następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie je kupić?
Najpiękniejsze torty na imprezy, urodziny, komunię i wesele