Tacos to wizytówka kuchni meksykańskiej. To danie przygotujesz na wiele sposobów. Sprawdź, który ci najbardziej odpowiada!
Tacos to danie, które zyskało popularność na całym świecie. Istnieje wiele wariacji na temat tacos i często odchodzi się od meksykańskich tradycji. Sprawdź, jak zrobić pyszne tacos!

Tacos to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Do jego przygotowania niezbędna jest tortilla kukurydziana (w Polsce bywa trudno dostępna, dlatego można ją zastąpić tortillą pszenną).
Farsz można przygotować w zależności od preferencji lub tego, co mamy w lodówce.
Przeważnie meksykanie dodają do tacos mięso (wieprzowinę lub wołowinę), fasolę, kukurydzę, pomidory, cebulę, czosnek i wiele przypraw, w tym oregano, chilli.
W pewnym sensie tacosy są łudząco podobne do innego meksykańskiego dania - burrito.
Tacos komponują się z wszelkiego rodzaju salsami czy guacamole.
Warto wiedzieć, że tacos przeważnie traktuje się jako przystawkę. Ale jeśli zadbamy o to, żeby farsz był sycący, to można je potraktować jako pełnowartościowy obiad.
Przepis na łatwe tacosy
Ten przepis jest dla osób, które unikają jedzenia czerwonego mięsa. Wołowinę można z powodzeniem zastąpić kurczakiem. Sprawdź, jak przygotować meksykańskie tacos!
Składniki:
- 6-8 tortilli kukurydzianych
- 2 duże piersi z kurczaka
- 5 rzodkiewek
- 1 cebula
- 1 limonka
- pęczek kolendry
- 1 puszka czerwonej fasoli
- salsa pomidorowa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki chilli
- ½ łyżeczki kuminu
- Przygotuj guacamole wg tego przepisu
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj, oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
- Kurczaka przełóż do miski, dodaj trzy łyżki oliwy i wszystkie przyprawy. Wymieszaj dokładnie, żeby składniki się połączyły. Następnie odstaw go.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Kolendrę posiekaj dokładnie i wymieszaj z cebulą.
- Rzodkiewkę pokrój w naprawdę cienkie plastry.
- Kurczaka usmaż na patelni.
- Tortillę podgrzej z każdej strony na suchej patelni.
- Wysmaruj tortillę guacamole.
- Na tortillę wyłóż wszystkie przygotowane wcześniej składniki.
- Całość skrop sokiem z limonki.
Zobacz także: Chorizo - poznaj przepisy, w których wykorzystasz tę hiszpańską kiełbasę
Prosty przepis na warzywne tacosy
Wegetarianie mogą wypełnić swoje tacosy jedynie warzywami. Warto je połączyć z pysznym guacamole lub salsą. Wypróbuj ten przepis i zobacz, jakie to proste!
Składniki:
- 6-8 kukurydzianych tacosów
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 1 duży pomidor
- 1 puszka kukurydzy
- guacamole
- kilka liści sałaty
- 1 pęczek kolendry
- limonka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
- Warzywa pokrój w kostkę i grilluj przez chwilę na patelni.
- Gdy będą trochę podpieczone, to dodaj do nich przyprawy.
- Tacosy podgrzej na suchej patelni.
- Podgrzane tacosy posmaruj guacamole.
- Ułóż liść sałaty i wyłóż warzywa.
- Posyp kolendrą.
- Całość skrop sokiem z limonki.
Zobacz także: Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej. Wypróbuj nasze przepisy!
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!