Obserwuj w Google News

Syrop z cebuli w mig zwalczy przeziębienie. Stosowały go nasze babcie

2 min. czytania
15.09.2023 13:00
Zareaguj Reakcja

We wrześniu temperatura na zewnątrz zaczyna spadać. Wieczory i poranki bywają chłodne. Wówczas nietrudno o przeziębienie. Jak leczyć pierwsze objawy infekcji? Pomóc w powrocie do zdrowia mogą domowe mikstury – na przykład syrop z cebuli. Niegdyś przyrządzały go nasze babcie.

syrop z cebuli
fot. shutterstock_Heike Rau

Jesień to czas częstych infekcji. Wówczas katar, chrypka i ból gardła męczą nas szczególnie często. Nic dziwnego, organizm – przyzwyczajony do bezchmurnego nieba i wysokich temperatur – przeżywa szok, gdy za oknem zaczyna robić się zimno i ponuro.

Jak leczyć pierwsze, niewinne objawy przeziębienia? Gdy dopada nas apatia, a nasze samopoczucie zaczyna drastycznie się pogarszać, nie powinniśmy zwlekać. Warto wspomóc się wtedy domowymi miksturami. Przepisy, które kiedyś stosowały nasze babcie, nadal mają bowiem ogromny potencjał.

Cebula: to warzywo, które warto mieć w swojej kuchni

Cebula to warzywo, które dodajemy do wielu potraw, by wzmocnić ich smak i nadać im odpowiedniego aromatu. Jest jednak nie tylko pyszna, ale także zdrowa. Cebuli przypisuje się bowiem właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Zawiera bowiem siarkę, magnez, krzem i cynk, które wzmacniają organizm oraz pozytywnie wpływają na odporność. Cebula jest także źródłem witaminy C.

Wszystko to czyni ją idealnym sprzymierzeńcem w walce z pierwszymi objawami przeziębienia i grypy.

Redakcja poleca

Jak przygotować syrop z cebuli? Wypij, gdy przeziębienie się zaczyna

Jedną z domowych mikstur, która może pomóc nam w pokonaniu pierwszych oznak jesiennego przeziębienia, jest syrop z cebuli. Wiele osób pamięta pewnie ten „przysmak” z dzieciństwa. Babcina metoda nadal cieszy się dużą popularnością i uznaniem. Często sięgają po nią rodzice – gdy ich pociechy zaczynają kaszleć tuż po rozpoczęciu roku szkolnego.

Zobacz również:  Ania Starmach zdradza przepis na jesienny deser. "Kuszące połączenie śliwek i gorzkiej czekolady"

Jak przygotować syrop z cebuli? To banalnie proste. Wystarczy, że obierzemy i posiekamy drobno warzywo. Następnie dodamy do niego około czterech łyżek miodu lub cukru. Składniki powinniśmy wymieszać i przełożyć do pojemnika o pojemności mniej więcej 300 ml.

Całość koniecznie przykrywamy. Następnie odstawiamy na około dobę, by cebula mogła puścić sok. Później wystarczy odcedzić syrop. Domowy preparat pomoże zatrzymać przeziębienie już na samym jego początku.

Nie przegap
Co jeść we wrześniu
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_fornStudio