Sok z owoców tarniny zwiększy twoją odporność. Oto prosty przepis
W sezonie jesienno-zimowym przeziębienia i grypy niestety nie są rzadkością. Ciągłe zmiany temperatury, deszcze i wiatry wystawiają naszą odporność na próbę. Warto wówczas zadbać o nią szczególnie – również domowymi sposobami. Pomóc w tym może sok z owoców tarniny. „pity przez okres zimowy zdecydowanie zwiększy naszą odporność” – przypominają Lasy Państwowe.

Co roku w sezonie jesienno-zimowym dużą popularnością cieszą się domowe wspomagacze odporności. Co jeść i pić, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i nie „złapać” przeziębienia, gdy na dworze nieco się ochłodzi? Warto postawić na soki i syropy przygotowane ze świeżych owoców. Lasy Państwowe w jednym z najnowszych postów na Facebooku przypomniały, że owoce śliwy tarniny to „jedne z najzdrowszych owoców leśnych”. Jak wykorzystać ich prozdrowotny potencjał jesienią?
Owoce tarniny. Zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia związków
Tarnina owocuje od października do grudnia. Przedstawiciele Lasów Państwowych zaznaczają, że: „owoce najlepiej zbierać, gdy już dojrzeją na gałęzi i zostaną na niej 'złapane' przez pierwsze przymrozki”, ponieważ wtedy stają się o wiele bardziej słodkie. W konsekwencji – ze względu na dopisującą pogodę – z tegorocznymi zbiorami powinniśmy poczekać jeszcze tydzień lud dwa. Wszystko jednak wskazuje na to, że w listopadzie będzie już można przystąpić do działania.
Dlaczego warto zbierać owoce tarniny? Niewiele osób wie, że są one skarbnicą cennych minerałów i witamin. Zawierają bowiem mnóstwo witaminy C, a także beta-karoten, wapń, potas, magnez, fitosterol, pektyny oraz flawonoidy, a więc wyjątkowo skuteczne przeciwutleniacze, które uczestniczą w syntezie wolnych rodników.
„Tarki niegdyś używane były jako lekarstwo na kaszel, przeziębienie, ból garda oraz bóle reumatyczne. Jednak najczęściej używa się ich jako środka na biegunkę” - przypominają Lasy Państwowe w najnowszym poście na Facebooku.
Owoce tarniny: Możesz zrobić z nich prozdrowotny sok. Będzie idealny na zimowe wieczory
Owoce tarniny po przemrożeniu stają się słodkie. Można spożywać je na surowo. Nadają się jednak również do przetworów. Jesienią warto zrobić z nich sok, który po pasteryzacji będzie służył nam takie w zimowe wieczory. „Sok z tarniny pity przez okres zimowy zdecydowanie zwiększy naszą odporność” – zaznaczają przedstawicie Lasów Państwowych. Eksperci na Facebooku podali także przepis na prozdrowotną miksturę.
Zobacz również: Rozgrzewający napój Anny Lewandowskiej. Jest pyszny i wzmacnia odporność
„Około 2 kg owoców, należy zasypać 3 szklankami cukru i zalać 3 szklankami wody. Owoce należy umyć, a następnie zalać je wrzątkiem i pozostawić na 12 godzin. Po upływie tego czasu sok zlewamy, zagotowujemy i jeszcze gorącym ponownie zalewamy owoce i ponownie pozostawiamy na 12 godzin. Całość należy powtórzyć dwukrotnie. Następnie zlewamy sok, dodajemy cukier i całość gotujemy ok. 10 min i przelewamy do przygotowanych wcześniej buteleczek” – poinstruowali.
- Wypij ten koktajl jesienią. To samo zdrowie
- Joanna Przetakiewicz zdradziła, jak wzmacnia odporność. Kluczowe są te przyprawy
- Ta jesienna herbata to prawdziwy hit. Jest idealna na przeziębienie
Herbata rozgrzeje cię jeszcze bardziej. Dodaj do niej, któryś z tych dodatków [GALERIA]
