Oceń
Latem możemy cieszyć się pysznymi, świeżymi warzywami i owocami. To właśnie wtedy najlepsze są pomidory, które mają wówczas soczysty i wyrazisty smak. Co zrobić, żeby cieszyć się nim przez cały rok? Wystarczy włożyć pomidory w słoiki i zrobić z nich pyszne przetwory. A sposób na nie jest mnóstwo! Przetwory z pomidorów mogą być zarówno standardowe jak: ketchup, czy przecier pomidorowy, jak również oryginalne, np.: sos z pomidorów i papryki, czy pomidory w occie. Tylko od ciebie zależy, na który się zdecydujesz!
Zobacz także: Sałatka szwedzka – najpopularniejsza sałatka z ogórków na zimę. Sprawdź przepis!
Przetwory z pomidorów - przecier pomidorowy
Przecier pomidorowy zawsze warto mieć pod ręką. Dzięki niemu zupa pomidorowa może nabrać smaku, a leczo z cukinią będzie bardzo wyraziste nawet zimą!
Składniki na litr przecieru:
- 2 kg pomidorów
- 1 łyżka cukru
- Łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy je na ćwiartki, usuwamy gniazda i wrzucamy do garnka. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut.
Rozgotowane pomidory przepuszczamy przez sito. Następnie pozostały miąższ wrzucamy na patelnię, dodajemy sól, cukier i chwilę razem smażymy, aż reszta wody odparuje i otrzymamy gęsty przecier. Tak przygotowany wkładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Zobacz także: Lubisz wyraziste smaki? Wypróbuj ogórki z musztardą!
Przetwory z pomidorów - ketchup z pomidorów
Domowy ketchup to idealna opcja na to, żeby cieszyć się zdrową wersją tego pysznego dodatku do dań, bez konserwantów. I to przez cały rok! Można go zrobić w naprawdę banalny sposób.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki cukru
- 50 ml octu jabłkowego
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona
Sposób przygotowania:
Pomidory zalewamy wrzątkiem, sparzamy i czekamy, aż nieco odejdzie od nich skórkach. Następnie zdejmujemy ją i kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Do tego wrzucamy pomidory i przyprawiamy do smaku.
Na koniec wyciskamy czosnek, wsypujemy cukier i ocet jabłkowy. Całość mieszamy i na gorąco przekładamy do słoików, które zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Zobacz także: Ketchup z cukinii to zdrowa wersja najpopularniejszego dodatku do dań. Zobacz, jak go zrobić!
Przetwory z pomidorów – suszone pomidory w oliwie
Suszone pomidory coraz częściej wykorzystujemy w kuchni. Warto zatem zaopatrzyć się we własne pomidory, które będziemy mogli wyciągać z szafki również zimą.
Składniki:
- 2 kg pomidorów – małych, najlepiej rzymskich
- 4 ząbki czosnku
- Świeża bazylia i oregano
- Sól, pieprz
- 1 litr oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
Pomidory dokładnie myjemy, a następnie kroimy w plastry. Pozbywamy się oczywiście gniazd. Plastry układamy na papierze do pieczenia wyłożonym na blasze, posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut w niskiej temperaturze – około 70-80 stopni. Chodzi o to, żeby pomidory wysuszyć, a nie spalić. Następnie odkładamy do ostygnięcia.
Pomidory przekładamy do miski. Dodajemy do nich wyciśnięty czosnek, przyprawy oraz zioła. Na końcu wlewamy ocet i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowane przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Oliwę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Następnie zalewamy nią na gorąco pomidory. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na blacie do góry dnem.
Zobacz także: 4 proste przepisy na pyszny makaron z suszonymi pomidorami
Przetwory z pomidorów - sos pomidorowo-paprykowy do słoików
Sos pomidorowo-paprykowy to zawsze dobra opcja do leczo lub po prostu makaronu, czy ryżu. Warto zatem zaopatrzyć się w niego w sezonie letnio-jesiennym, gdy są świeże pomidory i papryka. Jak go przyrządzić?
Składniki na litr sosu:
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg pomidorów
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, papryka wędzona, kurkuma, oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Papryki dokładnie myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z papryczką chilli. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją aż do zeszklenia na rozgrzanej oliwie, a następnie dodajemy papryki. Pomidory zaparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę, wydrążamy gniazdo i kroimy. Następnie dorzucamy do podsmażonej papryki z cebulką.
Sos doprawiamy wszystkimi przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy wszystko razem około 10 minut, a następnie przekładamy na gorąco do słoików. Zakręcamy i odstawiamy na blacie do góry dnem.
Zobacz także: 3 sposoby na przetwory z papryki
Przetworzy z pomidorów - kiszone pomidory
Kiszone pomidory to pomysł na przetwory z pomidorów od naszych wschodnich sąsiadów. Swoje korzenie mają jeszcze w kuchni kresowej. Mają też niepowtarzalny smak, dlatego warto zachować je w słoiczkach na zimę i zachwycić gości takim wynalazkiem.
Składniki:
- 1 kg pomidorów rzymskich
- 4 ząbki czosnku
- Koper
- 2 listki wiśni
- 2 kawałki świeżego chrzanu
- Sól, pieprz, ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe
Sposób przygotowania:
Pomidory dokładnie myjemy, nakłuwamy odrobinę wykałaczką i wkładamy do słoików jak ogórki przed kiszeniem. Do tego wrzucamy odrobinę posiekanego kopru, listek wiśni, chrzan i czosnek i pozostałe przyprawy. Zalewamy gorącą wodą, zakręcamy słoiki i odstawiamy do góry dnem na blacie.
Zobacz także: Ogórki kiszone są dobre nie tylko na kaca. Mają wiele zdrowotnych właściwości
Przetwory z pomidorów - konfitura z pomidorów
Konfitura kojarzy się przede wszystkim z czymś słodkim. Nic bardziej mylnego! Właśnie w tym różni się od dżemu, że może być także wytrawna. Jak ją przyrządzić?
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 500 g cukru
Sposób przygotowania:
Pomidory odparzamy i zdejmujemy z nich skórki. Następnie przekrajamy, wyjmujemy gniazda i kroimy na połówki. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i wlewamy około 500 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godziny, aż cała woda dobrze wyparuje. Tak przygotowaną konfiturę przekładamy na gorąco do słoików, zakręcamy je i odstawiamy na blacie do góry dnem.
Zobacz także: Dżem z cukinii brzmi absurdalnie? Wypróbuj nasz przepis!
Przetwory z pomidorów - sok pomidorowy
Na koniec coś na popicie, czyli pyszny i bardzo zdrowy sok pomidorowy! My proponujemy go w wersji z tabasco. Jak go przyrządzić?
Składniki:
- 500 g pomidorów
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 3 krople tabasco
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzamy, a następnie zdejmujemy z nich skórkę i wycinamy gniazda. Wrzucamy je do garnka i blendujemy. Następnie przepuszczamy pomidory przez sito, żeby otrzymać sam sok, bez pestek. Wlewamy go do garnka, dodajemy sól, pieprz i tabasco, a po zagotowaniu wlewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy na blacie do góry dnem.
Zobacz także: Czas na przetwory! 3 sposoby na cukinię marynowaną
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł