Oceń
Masz ochotę na pomidorówkę? Monika Mrozowska podpowiada, jak przyrządzić ją inaczej niż zazwyczaj.
Pomidorówka to bez dwóch zdań jedna z najpopularniejszych zup na naszych stołach. Jest niezwykle pożywna, aromatyczna, a poza tym szybka i prosta w przygotowaniu. Nic zatem dziwnego, że wiele osób sięga po to danie na obiad. Jeżeli znudziła ci się pomidorowa w tradycyjnym wydaniu, warto wzbogacić ją o różne dodatki. Ciekawym przepisem podzieliła się w social mediach Monika Mrozowska. Zupa w takim wydaniu z pewnością podbije serca twoich domowników i gości.
Przepis na pomidorówkę według Moniki Mrozowskiej
Monika Mrozowska pokazała na Instagramie, jak przyrządzić zupę pomidorową w nieco innej odsłonie, niż ta, do której przywykliśmy na co dzień. Aktorka serwuje ją bowiem z… ciecierzycą i parmezanem.
Ten przepis zrobicie w kilka minut. Zajmie dokładnie tyle czasu, ile ugotowanie ryżu – napisała w komentarzu do filmu.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
30 min
- Dla ilu osób
dla 1 osoby
Składniki
Składnik |
---|
250 g pomidorków koktajlowych |
oliwa z oliwek |
2 łyżki ciecierzycy ze słoika |
100 g białego ryżu |
odrobina soli |
odrobina czosnku |
ostra papryka w formie przyprawy |
parmezan |
Sposób przygotowania
- Pomidorki kroimy na pół, polewamy oliwą z oliwek i lekko solimy.
- Następnie wkładamy je do piekarnika z termoobiegiem i pieczemy w temperaturze 250 stopni Celsjusza.
- To samo robimy z ciecierzycą.
- Do garnka wsypujemy ryż, a następnie zalewamy go zimną wodą i solimy.
- Gotujemy go na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Pomidory blendujemy po upieczeniu z dodatkiem czosnku.
- Upieczoną ciecierzycę obtaczamy w ostrej papryce.
- Do zupy dodajemy ryż, cieciorkę, a na koniec posypujemy ją parmezanem.
Internauci: "wygląda obłędnie!”
Pod filmem dodanym przez aktorkę pojawiło się wiele komentarzy od internautów. Okazuje się, że miłośników zupy pomidorowej nie brakuje i wielu z nich chętnie sięgnie po ten przepis w swojej kuchni:
Super pomysł, szybko i pysznie.
Uwielbiam Twoje gotowanie, pomysły i ich wykonanie.
Zobacz także: Jak zrobić pyszny, pożywny rosół? Zobacz najlepsze przepisy!
Ocen artykuł