Obserwuj w Google News

To śniadanie zrobisz błyskawicznie. Monika Mrozowska zdradza przepis

2 min. czytania
25.10.2023 14:51
Zareaguj Reakcja

Jak zrobić smakowite śniadanie z dodatkiem pieczarek? Monika Mrozowska dzieli się prostym przepisem. Twoi domownicy będą nim zachwyceni.

Monika Mrozowska dzieli się przepisem na pyszne śniadanie
fot. Wojciech Olkusnik/East News

Jesienne poranki dają ci się we znaki? Możesz umilić je sobie pysznym, pełnowartościowym śniadaniem. Warto zadbać o to, aby było pełne składników odżywczych, które sprawią, że zaczniesz dzień pełny energii. Wbrew pozorom przygotowanie porannego posiłku nie musi zabierać dużo czasu. Jest wiele przepisów, dzięki którym pyszne śniadanie wyczarujesz w kilka chwil.

Pomysłem na smakowite danie podzieliła się na Instagramie Monika Mrozowska. Aktorka podpowiedziała, jak przyrządzić sadzone jajka z dodatkiem pieczarek i różnych warzyw. Trzeba przyznać, że taka śniadaniowa propozycja prezentuje się niezwykle apetycznie. Zobaczcie sami.

Redakcja poleca

To śniadanie przyrządzisz szybko. Monika Mrozowska dzieli się przepisem

Pieczarki mają szerokie zastosowanie kulinarne. Możesz wykorzystać je również do przyrządzenia tego pysznego śniadania. Monika Mrozowska zwróciła uwagę na to, aby nie myć pieczarek, tylko delikatnie oczyścić je pędzelkiem. Dzięki temu zachowają swój wyjątkowy aromat i smak. "Nie jest to aż tak pracochłonne, jakby się mogło wydawać, ale efekt końcowy gotowego dania zdecydowanie jest tego wart." - pisze na Instagramie.

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 0,5 szalotki
  • garść małych pieczarek
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • garść fasolki edamame
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków bazylii
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pomidory koktajlowe kroimy na pół, z kolei szalotkę - w cienkie plasterki. 
  2. Pieczarki oczyszczamy pędzelkiem. 
  3. Olej rozgrzewamy na patelni. Następnie wbijamy do niej jajka. 
  4. Między jajkami układamy kolejno pomidory, pieczarki fasolkę oraz szalotkę. 
  5. Wszystko delikatnie solimy, przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż białko się zetnie.
  6. Na koniec danie posypujemy posiekanymi listkami bazylii.

Zobacz także: 5 popularnych produktów, których lepiej nie jeść na śniadanie

Jakie właściwości mają pieczarki?

Pieczarki warto włączyć do swojego menu nie tylko ze względu na ich unikalny smak. Zawierają również wiele składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B. Poza tym są źródłem m.in. fosforu i potasu. Pieczarki mają również błonnik pokarmowy, który ułatwia trawienie. Poza tym są niskokaloryczne, więc bez problemu możemy po nie sięgać, będąc na diecie.

Nie przegap
Co-jeść-w-październiku-Postaw-na-sezonowe-produkty_
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_Nastyaofly