Oceń
Jakiś czas temu informowaliśmy, że według dietetyków szparagi mogą zwiększać libido. Planujesz romantyczną kolację? Nie mogłoby być lepszej okazji - usmaż dla drugiej połówki szparagi według przepisu Gordona Ramsaya. Potrzebujesz dwóch pęczków tych smacznych warzyw (jednego w wersji białej, a drugiego – w zielonej). Przydadzą ci się również oliwa z oliwek, masło, bulion warzywny i przyprawy: świeżo zmielony pieprz i sól cytrynowa (jeśli jej nie masz, użyj zwykłej soli i startej skórki cytryny). Uwaga! W sytuacji, w której nie dysponujesz białymi szparagami – usmaż tylko te zielone.
Szparagi to idealny pomysł na sezonowy posiłek. Tak smaży je Gordon Ramsay
Odetnij zdrewniałe końcówki wszystkich szparagów. Następnie pokrój warzywa za pomocą odcinania cienkich plasterków o grubości ok. 1,5 cm. Przestań kroić, gdy szparagi będą mieć ok. 12 cm. Odłóż końcówki i plasterki na bok.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Hojnie dopraw szparagi solą cytrynową i pieprzem. Wlej na rozgrzaną patelnię łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj szparagi i smaż je przez 90 sekund – ich biel powinna zacząć się zwęglać, a zieleń rozjaśniać. Przewróć warzywa na drugą stronę i dodaj do nich dwie łyżki masła. Potrząśnij naczyniem i pozwól warzywom lekko się zwęglić, a masłu roztopić. Rób to przez kolejne 90 sekund.
Zobacz także: Szparagi w cieście francuskim to idealna przekąska podczas letnich spotkań. Ten przepis warto znać
Szparagi, które przygotujesz błyskawicznie. Rozpływają się w ustach
Nalej na zdjętą z ognia patelnię szklankę bulionu warzywnego. Szparagi przykryj folią aluminiową i odstaw na maksymalnie 5 minut. Jak sprawdzić, czy danie jest już gotowe? Zrób to za pomocą noża – jeśli ślizga się po szparagach bez większego problemu, możesz nakrywać do stołu; jeżeli natomiast potrzebują jeszcze trochę czasu – podsmaż je jeszcze odrobinę. Opcjonalnie możesz zetrzeć na szparagi też trochę parmezanu.
Zobacz także: Tofucznica ze szparagami sprawdzi się na śniadanie. Zaskakuje delikatnym smakiem
Jeżeli chcesz wykorzystać odcięte wcześniej plasterki z końcówkami – przygotuj na ich bazie purée. Zrobisz je dzięki usmażeniu na maśle i oliwie przyprawionych odpowiednio końcówek szparagów wraz z pokrojonym ząbkiem czosnku i szalotką. Następnie zalej je bulionem warzywnym (tak, by przykrył całość) i odstaw na dwie minuty. Potem ponownie smaż przez dwie minuty i dodaj 4 łyżki śmietany 36%. Całość wrzuć do blendera. Gotowe!
5 afrodyzjaków, które znajdziesz w swojej kuchni [GALERIA]

RadioZET.pl/masterclass.com/Gordon Ramsay Hell’s Kitchen/YouTube
Oceń artykuł