Te szparagi rozpływają się w ustach. Tak przygotowuje je znany kucharz
Szukasz sprawdzonego przepisu na szparagi? Sprawdź, jak robią to mistrzowie gotowania! Jeden z najpopularniejszych szefów kuchni na świecie radzi, jak stworzyć przepyszny obiad na bazie tych sezonowych warzyw.

Jakiś czas temu informowaliśmy, że według dietetyków szparagi mogą zwiększać libido. Planujesz romantyczną kolację? Nie mogłoby być lepszej okazji - usmaż dla drugiej połówki szparagi według przepisu Gordona Ramsaya. Potrzebujesz dwóch pęczków tych smacznych warzyw (jednego w wersji białej, a drugiego – w zielonej). Przydadzą ci się również oliwa z oliwek, masło, bulion warzywny i przyprawy: świeżo zmielony pieprz i sól cytrynowa (jeśli jej nie masz, użyj zwykłej soli i startej skórki cytryny). Uwaga! W sytuacji, w której nie dysponujesz białymi szparagami – usmaż tylko te zielone.
Szparagi to idealny pomysł na sezonowy posiłek. Tak smaży je Gordon Ramsay
Odetnij zdrewniałe końcówki wszystkich szparagów. Następnie pokrój warzywa za pomocą odcinania cienkich plasterków o grubości ok. 1,5 cm. Przestań kroić, gdy szparagi będą mieć ok. 12 cm. Odłóż końcówki i plasterki na bok.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Hojnie dopraw szparagi solą cytrynową i pieprzem. Wlej na rozgrzaną patelnię łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj szparagi i smaż je przez 90 sekund – ich biel powinna zacząć się zwęglać, a zieleń rozjaśniać. Przewróć warzywa na drugą stronę i dodaj do nich dwie łyżki masła. Potrząśnij naczyniem i pozwól warzywom lekko się zwęglić, a masłu roztopić. Rób to przez kolejne 90 sekund.
Zobacz także: Szparagi w cieście francuskim to idealna przekąska podczas letnich spotkań. Ten przepis warto znać
Szparagi, które przygotujesz błyskawicznie. Rozpływają się w ustach
Nalej na zdjętą z ognia patelnię szklankę bulionu warzywnego. Szparagi przykryj folią aluminiową i odstaw na maksymalnie 5 minut. Jak sprawdzić, czy danie jest już gotowe? Zrób to za pomocą noża – jeśli ślizga się po szparagach bez większego problemu, możesz nakrywać do stołu; jeżeli natomiast potrzebują jeszcze trochę czasu – podsmaż je jeszcze odrobinę. Opcjonalnie możesz zetrzeć na szparagi też trochę parmezanu.
Zobacz także: Tofucznica ze szparagami sprawdzi się na śniadanie. Zaskakuje delikatnym smakiem
Jeżeli chcesz wykorzystać odcięte wcześniej plasterki z końcówkami – przygotuj na ich bazie purée. Zrobisz je dzięki usmażeniu na maśle i oliwie przyprawionych odpowiednio końcówek szparagów wraz z pokrojonym ząbkiem czosnku i szalotką. Następnie zalej je bulionem warzywnym (tak, by przykrył całość) i odstaw na dwie minuty. Potem ponownie smaż przez dwie minuty i dodaj 4 łyżki śmietany 36%. Całość wrzuć do blendera. Gotowe!
5 afrodyzjaków, które znajdziesz w swojej kuchni [GALERIA]

RadioZET.pl/masterclass.com/Gordon Ramsay Hell’s Kitchen/YouTube