Obserwuj w Google News

Robert Makłowicz apeluje: nie wrzucaj tego składnika do leczo

2 min. czytania
06.07.2023 16:11
Zareaguj Reakcja

Uniwersalność, sytość i znakomity smak. Leczo to szybki i aromatyczny obiad, do którego przygotowania nie trzeba dodatkowo brudzić wielu naczyń. Robert Makłowicz zdradza, o czym należy pamiętać podczas robienia tego apetycznego, węgierskiego dania.

Nie wrzucaj tego składnika do leczo. Robert Makłowicz wyjaśnia
fot. PIOTR TRACZ/REPORTER/East News, Piotr Krzeslak/Shutterstock

Jakiś czas temu informowaliśmy o sposobie przygotowania leczo z cukinią. Do potrawy można dodawać wiele różnych składników i tworzyć na jej temat rozmaite wariacje. Jeden z najpopularniejszych ekspertów kulinarnych w Polsce – Robert Makłowicz – ma nieco inne zdanie na ten temat. Zdradził, czym cechuje się jego zdaniem idealne leczo.

Redakcja poleca

Leczo według Roberta Makłowicza. O czym należy pamiętać?

Kuchnia węgierska jest bogata, ale prawdopodobnie żadne jej danie nie zrobiło na świecie kariery porównywalnej do sukcesu leczo. Potrawa opiera się na bardzo prostym zamyśle: pomidory i świeżą paprykę dusi się w smalcu razem ze smażoną cebulą. Do warzywnej mieszanki, znakomitej na obiad lub kolację, dodaje się czasami również mięso, np. wędzoną kiełbasę.

Robert Makłowicz podzielił się z widzami przepisem na pyszne, tradycyjne leczo w jednym z odcinków opublikowanych na swoim kanale na YouTube. Podkreślił, że liczy się prostota. Do dania nie należy zatem wrzucać zbyt wielu składników.

Zero pieczarek, zero cukinii, zero tego typu dodatków - – zaapelował ekspert.

Zobacz także: Rozkoszny zdradza przepis na sałatkę makaronową. To idealny, letni obiad

Oglądaj

Jak przyrządzić tradycyjne leczo? Robert Makłowicz zdradził przepis

Popularny znawca kulinarny wyjaśnił, że leczo nie powinno składać się z zawrotnej liczby warzyw czy różnych rodzajów mięsa. Sekret tkwi w małej liczbie odpowiednio doprawionych składników. Według Roberta Makłowicza trzeba więc przygotować:

  • cebulę,
  • pomidory,
  • paprykę (podłużną, żółtą lub zieloną),
  • paprykę w proszku,
  • czosnek,
  • tłuszcz – olej lub smalec,
  • sól.

Dziennikarz stwierdził również, że jeśli w potrawie pojawiają się kabaczki, pieczarki czy cukinia, należy nazwać ją raczej mianem ratatouille - pokrewnego, warzywnego dania pochodzącego z kuchni francuskiej. Jedyny akceptowalny dodatek do klasycznego leczo to - zdaniem Roberta Makłowicza – kiełbasa (ze specjalną dedykacją dla amatorów mięsa).

Zobacz także: Mizeria będzie rozpływać się w ustach. Magda Gessler zdradziła swój sekret

Para zakochanych
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

RadioZET.pl/smaker.pl/Robert Makłowicz/YouTube