Ryż zapiekany z dodatkiem śliwek to proste danie. Ma delikatny smak
Lubisz ryż w każdej odsłonie? Sprawdź, jak przyrządzić go w piekarniku z dodatkiem soczystych śliwek.

-
kuchniaKuchnia polska
-
Czas przyg.40
-
Dla ilu osóbdla 2 osób
Składniki
- 1 torebka białego ryżu
- garść śliwek węgierek
- 300 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki ksylitolu
- łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
- Naczynie żaroodporne smarujemy od wewnątrz masłem.
- Śliwki myjemy i pozbywamy się z nich pestek. Następnie kroimy je na mniejsze części.
- Ryż gotujemy na mleku.
- Następnie przekładamy go do naczynia.
- Dodajemy śliwki, miód, ksylitol oraz cynamon.
- Wlewamy odrobinę aromatu waniliowego i wszystko mieszamy.
- Ryż wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut.
Ryż ma szerokie zastosowanie kulinarne. Może zastąpić ziemniaki podczas obiadu. Jest również idealnym dodatkiem do zup czy sałatek. W jesienne dni warto wypróbować przepis na zapiekany ryż ze śliwkami. To apetyczne danie jest niezwykle sycące i doskonale sprawdzi się jako szybki posiłek po pracowitym dniu.
Ryż zapiekany ze śliwkami to smakowite danie. Oto prosta receptura
Szukasz pomysłu na danie, które jest smaczne, a jednocześnie proste w wykonaniu? W takim razie ten przepis jest dla ciebie idealny. Ryż zapiekany z dodatkiem śliwek to wyśmienita propozycja obiadowa w sam raz na jesienne dni. Aby smakował jeszcze lepiej, warto dodać do niego odrobinę cynamonu oraz miodu.
Ryż zapiekany ze śliwkami to poezja smaku. Jak go serwować?
Ryż w takiej odsłonie smakuje wybornie. W dodatku wypełni całą kuchnię pięknym aromatem owoców i cynamonu. Przed podaniem możesz posypać go orzechami oraz płatkami migdałowymi. Do dekoracji tego dania warto wykorzystać też wiórki kokosowe i laskę wanilii.
Zobacz także: Jak ugotować ryż? Oto sprawdzone sposoby!