Brukselka w takim wydaniu to przekąska idealna na jesienne dni. Oto łatwy przepis
Szukasz idealnej przekąski na jesienne wieczory? Sprawdź, jak szybko przyrządzić pieczoną brukselkę według tej receptury z TikToka.

W jesienne dni warto wykorzystać w naszej kuchni różne sezonowe dary natury. W październiku warto uwzględnić w swoim menu brukselkę. To warzywo o unikalnym smaku oraz licznych właściwościach zdrowotnych. Sprawdza się jako dodatek do różnych dan obiadowych, sałatek czy zup.
Możesz przygotować ją również w wersji pieczonej z dodatkiem aromatycznego sosu. Łatwą recepturą na ten przysmak podzielił się jeden z tiktokerów, który prowadzi popularne konto o nazwie "plantbasedschool". Taka przekąska może być idealną alternatywą dla sklepowych produktów, gdy dopadnie cię ochota, aby wrzucić coś szybko na ząb.
Jak zrobić pieczone "czipsy" z brukselki? Oto łatwy przepis z TikToka
Przygotowanie tej przekąski jest dość prostą sprawą. Najpierw tiktoker pozbywa się zdrewniałych końcówek. Następnie płucze warzywa w wodzie i pozbywa się z nich nadmiaru wilgoci przy pomocy kuchennej ścierki. Kroi je na połówki i kładzie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Potem polewa je odrobiną oliwy z oliwek, posypuje solą, pieprzem i wszystko miesza, aby rozprowadzić dokładnie przyprawy. Następnie równomiernie układa brukselki, aby nie nachodziły na siebie. Całość piecze przez 30 minut, aż brukselki nabiorą brązowego koloru.
Takie warzywa warto serwować ze specjalnym dipem. Aby go zrobić, należy wlać do niedużego słoika z pokrywką oliwę z oliwek, odrobinę soku z cytryny oraz syropu klonowego. Do tego wystarczy dodać łyżkę musztardy i łyżeczkę soli oraz pieprzu. Słoik należy zamknąć i dokładnie nim potrząsnąć. Na koniec upieczone brukselki wystarczy polać gotowym dipem. Zobaczcie, jak cały przysmak przyrządza krok po kroku tiktoker:
Zobacz także: 7 jesiennych warzyw i owoców, które pomogą Ci zadbać o zdrowie
Dlaczego warto jeść brukselki?
Brukselka to jedno z tych jesiennych warzyw, które od czasu do czasu powinno pojawić się na naszym stole z kilku powodów. Jest bogata m.in. w witaminy A, C i E oraz z grupy B. Znajdziemy w niej również żelazo, fosfor, magnez oraz sporą ilość kwasu foliowego.
Spożywanie brukselki pomaga także uzupełnić zapotrzebowanie na błonnik pokarmowy. Jest on bardzo ważny dla lepszego trawienia posiłków. Poza tym zwarte w niej antyoksydanty neutralizują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się organizmu.
- Chcesz zadbać o wątrobę? Włącz do diety te 4 warzywa
- Jak zadbać o odporność? 10 najważniejszych produktów według dietetyka
- Niechęć do brokułów czy brukselki mamy w genach. Jest zapisana w ślinie
Co jeść w październiku? Postaw na sezonowe produkty [GALERIA]
