Obserwuj w Google News

Ania Starmach podaje przepis na krem z buraków z jabłkiem. To zupa idealna na jesień

2 min. czytania
19.10.2023 13:45
Zareaguj Reakcja

Jesień to dobry czas, aby sięgnąć po różne dania z sezonowych produktów. Ten krem z buraków z dodatkiem jabłek oczaruje się wyjątkowym smakiem i zapachem. Ania Starmach podzieliła się prostym przepisem, który warto warto wypróbować w swojej kuchni.

Ania Starmach podaje przepis na krem z buraków
fot. Damian KLAMKA/East News/Shutterstock

Zupy to idealny pomysł na szybki, rodzinny obiad. Do ich przyrządzenia możesz wykorzystać różne jesienne dary natury. Naprawdę mamy w czym wybierać. Ta pora roku obfituje bowiem w wiele smakołyków, które w dodatku są pełne witamin i minerałów. Co powiesz na unikalną kombinację warzyw i owoców w jednym daniu?

Ania Starmach opublikowała przepis na krem z buraków i jabłek. „Aksamitne połączenie smaków i aromatów, które Cię zaskoczy!” zachwala zupę na swoim blogu. Takie danie warto uwzględnić w swoim jesiennym jadłospisie. Cieszy oko apetycznym wyglądem, a w dodatku przygotujesz je błyskawicznie.

Redakcja poleca

Przepis na krem z buraków z owocową nutą od Ani Starmach. Taki obiad to uczta dla podniebienia

Nic tak nie rozgrzeje cię w jesienne popołudnia, jak pyszna, aromatyczna zupa. Ten delikatny krem z buraków z dodatkiem jabłek z pewnością podbije twoje serce. Nie zapomnij dodać do niego nieco miodu, dzięki któremu danie nabiera unikalnego smaku.

SKŁADNIKI:

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 6 buraków
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Buraki owijamy w folię do pieczenia i wstawiamy na dwie godziny do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Po tym czasie obieramy je ze skórki i kroimy w dużą kostkę.
  2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Następnie należy je skarmelizować na patelni z dodatkiem miodu i tymianku.
  3. Bulion i śmietankę podgrzewamy.
  4. Do blendera wrzucamy buraki i jabłka.
  5. Następnie dodajemy bulion i wszystko zmiksujemy.
  6. Masę przelewamy do garnka.
  7. Dodajemy śmietankę.
  8. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Zobacz także: Dodaj to do gotujących się buraków. Będą miały piękny kolor  

Właściwości odżywcze buraków. Dlaczego warto uwzględnić je w jesiennym menu?

Buraki to skarbnica składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in., witaminy A, C i E oraz z grupy B. Poza tym są źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Jedzenie tych warzyw jest zalecane osobom, u których występuje nadciśnienie. Poza tym warto po nie sięgać przy anemii.

Spożywanie buraków wpływa także pozytywnie na sylwetkę. Zawarty w nich błonnik pokarmowy pomaga zachować uczucie sytości przez dłuższy czas i ułatwia trawienie. Jesienią warto sięgać szczególnie po sok z buraków, który doskonale chroni organizm przed sezonowymi infekcjami.

Nie przegap
Co-jeść-w-październiku-Postaw-na-sezonowe-produkty_
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_Nastyaofly