Ania Starmach podaje przepis na krem z buraków z jabłkiem. To zupa idealna na jesień
Jesień to dobry czas, aby sięgnąć po różne dania z sezonowych produktów. Ten krem z buraków z dodatkiem jabłek oczaruje się wyjątkowym smakiem i zapachem. Ania Starmach podzieliła się prostym przepisem, który warto warto wypróbować w swojej kuchni.

Zupy to idealny pomysł na szybki, rodzinny obiad. Do ich przyrządzenia możesz wykorzystać różne jesienne dary natury. Naprawdę mamy w czym wybierać. Ta pora roku obfituje bowiem w wiele smakołyków, które w dodatku są pełne witamin i minerałów. Co powiesz na unikalną kombinację warzyw i owoców w jednym daniu?
Ania Starmach opublikowała przepis na krem z buraków i jabłek. „Aksamitne połączenie smaków i aromatów, które Cię zaskoczy!” zachwala zupę na swoim blogu. Takie danie warto uwzględnić w swoim jesiennym jadłospisie. Cieszy oko apetycznym wyglądem, a w dodatku przygotujesz je błyskawicznie.
Przepis na krem z buraków z owocową nutą od Ani Starmach. Taki obiad to uczta dla podniebienia
Nic tak nie rozgrzeje cię w jesienne popołudnia, jak pyszna, aromatyczna zupa. Ten delikatny krem z buraków z dodatkiem jabłek z pewnością podbije twoje serce. Nie zapomnij dodać do niego nieco miodu, dzięki któremu danie nabiera unikalnego smaku.
SKŁADNIKI:
- 500 ml bulionu warzywnego
- 6 buraków
- 100 ml śmietanki kremówki
- 3 jabłka
- 2 łyżki miodu
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Buraki owijamy w folię do pieczenia i wstawiamy na dwie godziny do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Po tym czasie obieramy je ze skórki i kroimy w dużą kostkę.
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Następnie należy je skarmelizować na patelni z dodatkiem miodu i tymianku.
- Bulion i śmietankę podgrzewamy.
- Do blendera wrzucamy buraki i jabłka.
- Następnie dodajemy bulion i wszystko zmiksujemy.
- Masę przelewamy do garnka.
- Dodajemy śmietankę.
- Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Zobacz także: Dodaj to do gotujących się buraków. Będą miały piękny kolor
Właściwości odżywcze buraków. Dlaczego warto uwzględnić je w jesiennym menu?
Buraki to skarbnica składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in., witaminy A, C i E oraz z grupy B. Poza tym są źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Jedzenie tych warzyw jest zalecane osobom, u których występuje nadciśnienie. Poza tym warto po nie sięgać przy anemii.
Spożywanie buraków wpływa także pozytywnie na sylwetkę. Zawarty w nich błonnik pokarmowy pomaga zachować uczucie sytości przez dłuższy czas i ułatwia trawienie. Jesienią warto sięgać szczególnie po sok z buraków, który doskonale chroni organizm przed sezonowymi infekcjami.
- Jakie przetwory zrobić z buraków? Podpowiadamy
- Sok z buraka ma szereg cennych właściwości dla naszego organizmu. Dlaczego warto go pić?
- Przepis na kiszone buraki. Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku
Co jeść w październiku? Postaw na sezonowe produkty [GALERIA]
