Ania Starmach podaje przepis na jaglankę z gruszkami. "To naprawdę idealne śniadanie"
Zastanawiasz się, co przyrządzić na śniadanie? Ta jaglanka z dodatkiem gruszki smakuje wybornie. Ten przepis od Ani Starmach z pewnością stanie się jedną z twoich ulubionych receptur.

Jesień nie musi kojarzyć się wyłącznie z pochmurną pogodą. Ta pora roku ma także wiele plusów – w tym tych kulinarnych. Jednym z nich są różne sezonowe smakołyki, które warto mieć w swojej kuchni. W jesienne dni chętnie zajadamy się gruszkami. Ich soczysty smak i wyjątkowy aromat sprawiają, że można przyrządzić z nich wiele wyśmienitych potraw.
O poranku warto wykorzystać ten prosty przepis na danie z kaszy jaglanej z dodatkiem tych owoców. "Rozgrzewająca jaglanka z jesienną kwintesencją – gruszką utopioną w cynamonie, podaną z uprażonymi płatkami migdałów i pyłkiem pszczelim. Naprawdę idealne śniadanie" - pisze Ania Starmach na swoim blogu.
Jak szybko zrobić jaglankę? Oto łatwy przepis
Taki przysmak może być alternatywą dla owsianki. Jest równie gęsty, kremowy i wręcz rozpływa się w ustach. Połączenie delikatnej kaszy jaglanej z soczystym miąższem gruszki to apetyczna kulinarna kombinacja, która nie ma sobie równych w jesienne dni.
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- szklanka mleka kokosowego
- 1 gruszka
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka cynamonu
- łyżka płatków migdałowych
- łyżeczka miodu
- łyżeczka pyłku pszczelego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kaszę przelewamy najpierw ciepłą, potem zimną wodą.
- Przekładamy ją do garnka i zalewamy mlekiem.
- Dodajemy do tego kurkumę i całość gotujemy przez ok. 15 minut.
- Gruszkę kroimy w kostkę. Następnie przekładamy ją do garnka.
- Dodajemy do niej łyżkę wody i podgrzewamy, aż nabierze miękkości.
- Migdały lekko prażymy na patelni.
- Kaszę wlewamy do głębokiego talerza.
- Na środku układamy kawałki gruszki, migdały i wszystko przyprawiamy cynamonem.
- Na koniec jaglankę polewamy miodem oraz posypujemy pyłkiem pszczelim.
Zobacz także: Polej tym gruszki. Owoce nie będą tak szybko ciemniały
Dlaczego warto jeść jaglankę?
Kasza jaglana jest nie tylko smaczna, i sycąca. Zawiera również mnóstwo składników odżywczych, które pomagają nam cieszyć się dobrym zdrowiem na co dzień. Znajdziemy w niej m.in. żelazo, potas, wapń oraz witaminy E i z grupy B. Poza tym jaglanka jest bogata w łatwo przyswajalne białko.
Regularne spożywanie kaszy jaglanej działa odkwaszająco na organizm, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i wzmacnia odporność. W dodatku zawarty w niej błonnik pokarmowy wpływa pozytywnie na pracę jelit, ułatwiając utrzymanie szczupłej sylwetki.
- Nie masz pomysłu na śniadanie? Oto 7 przepisów, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie
- Codziennie przez miesiąc jadła warzywa na śniadanie. Jakie efekty zauważyła?
- O której jeść śniadanie? Dietetyk podpowiada, co jeść na śniadanie
Co jeść we wrześniu? Postaw na produkty sezonowe [GALERIA]
