Obserwuj w Google News

Ania Starmach podaje przepis na jaglankę z gruszkami. "To naprawdę idealne śniadanie"

2 min. czytania
27.09.2023 12:16
Zareaguj Reakcja

Zastanawiasz się, co przyrządzić na śniadanie? Ta jaglanka z dodatkiem gruszki smakuje wybornie. Ten przepis od Ani Starmach z pewnością stanie się jedną z twoich ulubionych receptur.

Przepis na jaglankę z gruszką od Ani Starmach
fot. Artur Barbarowski/East News/Shutterstock

Jesień nie musi kojarzyć się wyłącznie z pochmurną pogodą. Ta pora roku ma także wiele plusów – w tym tych kulinarnych. Jednym z nich są różne sezonowe smakołyki, które warto mieć w swojej kuchni. W jesienne dni chętnie zajadamy się gruszkami. Ich soczysty smak i wyjątkowy aromat sprawiają, że można przyrządzić z nich wiele wyśmienitych potraw.

O poranku warto wykorzystać ten prosty przepis na danie z kaszy jaglanej z dodatkiem tych owoców. "Rozgrzewająca jaglanka z jesienną kwintesencją – gruszką utopioną w cynamonie, podaną z uprażonymi płatkami migdałów i pyłkiem pszczelim. Naprawdę idealne śniadanie" - pisze Ania Starmach na swoim blogu.

Redakcja poleca

Jak szybko zrobić jaglankę? Oto łatwy przepis

Taki przysmak może być alternatywą dla owsianki. Jest równie gęsty, kremowy i wręcz rozpływa się w ustach. Połączenie delikatnej kaszy jaglanej z soczystym miąższem gruszki to apetyczna kulinarna kombinacja, która nie ma sobie równych w jesienne dni.

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka kokosowego
  • 1 gruszka
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka płatków migdałowych
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka pyłku pszczelego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Kaszę przelewamy najpierw ciepłą, potem zimną wodą.
  2. Przekładamy ją do garnka i zalewamy mlekiem.
  3. Dodajemy do tego kurkumę i całość gotujemy przez ok. 15 minut.
  4. Gruszkę kroimy w kostkę. Następnie przekładamy ją do garnka.
  5. Dodajemy do niej łyżkę wody i podgrzewamy, aż nabierze miękkości.
  6. Migdały lekko prażymy na patelni.
  7. Kaszę wlewamy do głębokiego talerza.
  8. Na środku układamy kawałki gruszki, migdały i wszystko przyprawiamy cynamonem.
  9. Na koniec jaglankę polewamy miodem oraz posypujemy pyłkiem pszczelim.

Zobacz także: Polej tym gruszki. Owoce nie będą tak szybko ciemniały

Dlaczego warto jeść jaglankę?

Kasza jaglana jest nie tylko smaczna, i sycąca. Zawiera również mnóstwo składników odżywczych, które pomagają nam cieszyć się dobrym zdrowiem na co dzień. Znajdziemy w niej m.in. żelazo, potas, wapń oraz witaminy E i z grupy B. Poza tym jaglanka jest bogata w łatwo przyswajalne białko.

Regularne spożywanie kaszy jaglanej działa odkwaszająco na organizm, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i wzmacnia odporność. W dodatku zawarty w niej błonnik pokarmowy wpływa pozytywnie na pracę jelit, ułatwiając utrzymanie szczupłej sylwetki.

Nie przegap
Co jeść we wrześniu
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_fornStudio