Dżem mandarynkowy zaskakuje wyjątkowym smakiem. Oto sprawdzony przepis
Poznaj łatwą recepturę na dżem mandarynkowy. Jego smak nie ma sobie równych.

-
kuchniaKuchnia polska
-
Czas przyg.60
-
Dla ilu osóbdla 4 osób
Składniki
- 1 kg mandarynek
- 1,5 szklanki ksylitolu
- łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki wanilii w proszku lub aromatu waniliowego
Sposób przygotowania
- Mandarynki myjemy, obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze części.
- Umieszczamy je w garnku i zalewamy wodą.
- Całość gotujemy na małym ogniu.
- Kiedy owoce nieco zmiękną, przekładamy je do blendera i miksujemy.
- Ponownie wrzucamy je do garnka, dodajemy ksylitol, szczyptę cynamonu oraz odrobinę wanilii.
- Dżem gotujemy na małym ogniu przez ok. 50 minut.
- Przekładamy go do słoików.
- Na koniec możemy go zapasteryzować.
Zimą chętnie sięgamy po mandarynki nie tylko ze względu na ich znakomity smak, ale też liczne właściwości zdrowotne. Te pyszne owoce są bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu. Zawierają też dużą ilość błonnika pokarmowego. To wszystko sprawia, że warto uwzględnić je w swoim menu. W grudniowy dzień możesz przyrządzić z nich wyśmienity dżem. Ten prosty przepis na pewno na stałe zagości w twojej kuchni.
Jak zrobić dżem mandarynkowy? To naprawdę proste
Jeżeli uwielbiasz mandarynki w każdej odsłonie, to z pewnością chętnie sięgniesz po tę recepturę na dżem z tych owoców. Jest on niezwykle gęsty, aromatyczny i wyróżnia się delikatnym, słodkawym smakiem. Wybierając mandarynki to tego przepisu, staraj się sięgać po dojrzałe okazy o gładkiej skórce bez widocznych przebarwień.
Jak serwować dżem mandarynkowy?
Dżem mandarynkowy doskonale komponuje się ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Sprawdzi się również jako dodatek do naleśników lub gofrów podczas śniadania w zimowy poranek. Możesz wykorzystać go także jako składnik różnych ciast i deserów np. muffinek albo rogalików z ciasta francuskiego.
Zobacz także: Jak wybrać smaczne mandarynki? Nasze triki ułatwią wam zakupy