Dyniowe gnocchi to przysmak w sam raz na jesienne dni. Ania Starmach podaje przepis
Nie masz pomysłu na obiad? Co powiesz na te dyniowe gnocchi z dodatkiem aromatycznej gruszki? Takie danie wprowadzi do twojej kuchni jesienny klimat. Sprawdź, jak je przyrządzić według przepisu od Ani Starmach.

Jesienią warto uwzględnić w swoim jadłospisie różne sezonowe rarytasy. Do takich z pewnością można zaliczyć dynię. Możliwości jej zastosowania w kuchni jest bardzo wiele. O tej porze roku pojawia się na naszych stołach w formie smakowitych zup, sałatek czy sosów. Można przyrządzić z niej również smaczne ciasta i desery.
Ten przysmak warto połączyć także z sezonowymi owocami. Pomysłem na taką jesienną kombinację podzieliła się na swojej stronie internetowej Ania Starmach. Dyniowe gnocchi z gruszkową nutą przyrządzisz bowiem szybko z łatwo dostępnych składników. Ten przepis jest idealny, gdy zabraknie ci pomysłu na szybki posiłek dla całej rodziny.
Przepis na dyniowe gnocchi. To danie wygląda obłędnie
"Dyniowe gnocchi podane ze słodką gruszką i serem pleśniowym – to wytrawne danie, świetne na obiad lub kolację." - pisze na swoim blogu Ania Starmach. Do przygotowania tej potrawy możesz wykorzystać dynię piżmową lub hokkaido, które wyróżniają się wyjątkowym aromatem i unikalnym smakiem.
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 0,5 kg pieczonej i obranej dyni
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- 2 gruszki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka świeżego tymianku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gnocchi:
- Dynię i ziemniaki przepuszczamy przez praskę, następnie łączymy je z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodajemy żółtko oraz jajko.
- Z ciasta lepimy ruloniki i kroimy je na kluski o wielkości ok. 1-2 cm.
- Wszystko gotujemy w lekko osolonej wodzie aż do momentu, jak wypłyną na powierzchnię.
Karmelizowane gruszki:
- Gruszki kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
- Dodajemy miód i karmelizujemy to przez kilka minut.
- Wsypujemy tymianek i zdejmujemy całość z kuchenki.
- Gotowe gnocchi podajemy z pokruszonym serem oraz kawałkami gruszek.
Zobacz także: Ból brzucha to dopiero początek. Takiej dyni nie jedz pod żadnym pozorem
Jakie właściwości ma dynia?
Dynię warto włączyć do jesiennego menu z kilku powodów. Przede wszystkim jest ona bogata w składniki odżywcze. Zawiera m.in. witaminy A, C i E oraz selen, potas czy cynk. Spożywanie dyni wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.
Ma także duże znaczenie dla działania układu pokarmowego. Zawarty w niej błonnik usprawnia bowiem pracę jelit i ułatwia odchudzanie. Dynia działa również antybakteryjnie. Poza tym doskonale odkwasza oraz oczyszcza organizm z nadmiaru toksyn.
- "Pumpkin pie smoothie" to hit na TikToku. Oto szybki przepis
- Przypraw dynię tymi dodatkami. Podkreślą jej wyjątkowy smak
- Jak przechowywać dynię? Unikaj tego błędu
Popularne odmiany dyni. Sprawdź, jak je wykorzystać w kuchni [GALERIA]
