Jesienny burger z tofu i śliwkami to idealny przysmak na obiad. Oto szybki przepis
Szukasz pomysłu na szybki jesienny posiłek? Sprawdź, jak przyrządzić burgery z tofu i suszoną śliwką.

-
kuchniaKuchnia polska
-
Czas przyg.30
-
Dla ilu osóbdla 2 osób
Składniki
- 2 bułki
- 250 g tofu
- garść suszonych śliwek
- 1 gruszka
- rukola
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu
- bazylia
Sposób przygotowania
- W szklance mieszamy oliwę z oliwą z dodatkiem miodu oraz bazylii.
- Tofu odsączamy, a następnie kroimy w cienkie plastry.
- Następnie maczamy je w oliwie i podsmażamy z dwóch stron na patelni.
- Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
- Bułki dzielimy na dwie części.
- Na jednej z nich umieszczamy tofu, gruszkę, śliwki i rukolę.
- Całość przykrywamy pozostałą połówką.
- Burgery umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na ok. 10 minut, aż się zarumienią.
W jesienne dni warto przyrządzić na rodzinny obiad burgery z tofu i suszoną śliwką. Takie danie to idealna propozycja dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Wprowadzi do kuchni jesienny klimat, a w dodatku jego przyrządzenie zajmie ci niewiele czasu.
Burgery z tofu i śliwką to znakomity przysmak. Oto łatwy przepis
Burgery w takim wydaniu to sycący posiłek, który doskonale sprawdzi się jako szybki obiad. Połączenie delikatnego tofu z nutą soczystej gruszki i aromatycznych śliwek to unikalna kombinacja, która z pewnością przypadnie ci do gustu. Smak tego dania doskonale dopełnia odrobina słodkiego miodu.
Burger z tofu i śliwką – jak go serwować?
Burger z dodatkiem tofu i suszonych śliwek prezentuje się niezwykle apetycznie. Możesz dodać do niego także inne dodatki np. orzechy, migdały albo prażone pestki dyni. Aby jeszcze bardziej podkreślić jego smak, warto polać go różnymi sosami – czosnkowy lub jogurtowy sprawdzą się w tym przypadku idealnie.
Zobacz także: Frytki z tofu to smaczna przekąska. Wypróbuj ten przepis