,

Zostało ci trochę rosołu po niedzielnym obiedzie? Sprawdź, jak go wykorzystać

27.03.2023 14:49

Zastanawiasz się, co zrobić z resztkami rosołu z obiadu? Wypróbuj ten domowy trik. Z pewnością na stałe zagości w twojej kuchni.

Rosół
fot. Shutterstock

Rosół to bez dwóch zdań jedna z najpopularniejszych zup na naszych stołach. Często wybieramy go jako pierwsze danie podczas rodzinnych obiadów. Ta zupa jest bowiem nie tylko smaczna i pożywna, ale też wypełnia całą kuchnię swoim przyjemnym aromatem.

Pewnie nieraz zdarzyło ci się przygotować zbyt dużo rosołu. W takiej sytuacji zastanawiamy się, co zrobić z resztą bulionu w garnku. Oczywiście możemy sięgnąć po niego również następnego dnia pod warunkiem, że był przechowywany w lodówce. Warto jednak wypróbować jeszcze inny przydatny sposób na ponowne wykorzystanie tej zupy.

Co zrobić z resztkami rosołu?

Jeżeli zdarzyło ci ugotować zbyt dużo rosołu, a nie masz ochoty spożywać go ponownie na następny dzień, możesz sięgnąć po ten sprawdzony trik, o którym napisał portal Wirtualna Polska Kobieta. Jest idealny dla osób, które na co dzień stosują w swojej kuchni zasady zero waste i często szukają różnych pomysłów na ciekawe wykorzystanie resztek produktów i dań.

Okazuje się, że z takiego bulionu bez problemu przyrządzisz domowe kostki rosołowe, które mogą stać się bazą dla kolejnych dań np. sosów czy innych zup. Najpierw resztki warzyw oraz bulion z rosołu należy dokładnie zmiksować, aby uzyskać konsystencję gęstej papki. Następnie gotową masę wystarczy przelać do kwadratowych foremek do lodu i zamrozić. Dzięki temu zawsze będziesz miał je pod ręką podczas przyrządzania różnych potraw.

Zobacz także: Co zrobić, aby rosół był bardziej aromatyczny? Oto łatwy trik

Jak długo przechowywać rosół?

Rosół po wystygnięciu można także włożyć do lodówki. Przechowując go w takich chłodniejszych warunkach, najlepiej spożyć go w ciągu dwóch dni. Jeżeli chcesz nieco przedłużyć trwałość tej zupy, możesz również przelać ją do słoików, dokładnie zakręcić i poddać pasteryzacji. Przy czym trzeba pamiętać o tym, aby wszystkie naczynia wcześniej dokładnie umyć i wyparzyć. Ten sposób to oszczędność czasu, jeżeli chcemy cieszyć się smakiem rosołu bez konieczności spędzania kolejnych długich godzin w kuchni na gotowaniu.

Zobacz także: Ten błąd podczas gotowania rosołu popełnia wiele osób. Sprawdź, o czym mowa

loader

RadioZET.pl/kobieta.wp.pl

Logo radiozet Dzieje się