Dodaj to do fasolki szparagowej. Nabierze pięknego koloru
Fasolka szparagowa to przysmak, którym chętnie zajadamy się latem. Aby zachować jej piękny kolor podczas gotowania, warto wypróbować ten prosty trik. Z pewnością przyda ci się w twojej kuchni przy różnych okazjach.

Lato to czas kiedy możemy cieszyć się smakiem różnych sezonowych warzyw. Wiele osób nie może odmówić sobie wówczas zjedzenia fasolki szparagowej. To wyśmienity dodatek do różnych dań obiadowych. Znakomicie smakuje również w duecie z chrupiącym, świeżym pieczywem.
Jednym z najbardziej popularnych sposobów na przyrządzenie fasolki jest jej gotowanie. I chociaż wydaje się to banalną sprawą, to warto znać triki, które sprawią, że to warzywo będzie wyglądać niezwykle apetycznie. Nasze babcie często stosowały ten kulinarny sposób. Dzięki niemu fasolka zachowa swój intensywny, zielony kolor.
Jak zachować kolor fasolki szparagowej? Wystarczy odrobina tego produktu
Zieloną fasolkę szparagową gotujemy przeważnie przez ok. 20 minut. Starsze okazy mogą potrzebować trochę więcej czasu w wodzie, więc warto zawsze sprawdzić ich miękkość przy pomocy widelca. Aby była lepsza w smaku, warto dodać do niej szczyptę soli.
Podczas gotowania nie zaszkodzi wsypać do garnka również trochę cukru. Jedna do dwóch łyżeczek tego produktu na litr wody powinna w zupełności wystarczyć. Dzięki temu fasolka zachowa swoją soczystą, zieloną barwę i będzie pięknie prezentować się na talerzu.
Zobacz także: Sałatka z fasolki szparagowej - raz spróbujesz i na stałe włączysz ją do menu!
Dlaczego warto jeść fasolkę?
Fasolka szparagowa ma znakomity wpływ na nasz organizm. To popularne letnie warzywo jest źródłem wielu witamin oraz minerałów. Zawarte w niej przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się organizmu. Jest również bogata w błonnik pokarmowy, który przyspiesza trawienie i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Jedzenie fasolki wpływa również pozytywnie na ciśnienie krwi oraz pracę serca ze względu na zawarty w niej potas.
Zobacz także: Fasolka szparagowa z grilla zachwyci się smakiem. Zrobisz ją bardzo szybko
5 afrodyzjaków, które znajdziesz w swojej kuchni [GALERIA]
