Ten błąd podczas przygotowywania schabowych popełnia wiele osób. Bosacka przestrzega
Przygotowanie kotletów schabowych jest bardzo proste, jednak wiele osób już na wczesnym etapie tej czynności popełnia poważny błąd. Ekspertka od zdrowego żywienia Katarzyna Bosacka przestrzega.

Kotlet schabowy to ulubione danie wielu Polaków. Spora część z nas nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. Przygotowanie tej tradycyjnej potrawy jest bardzo proste. Wystarczy rozbić plastry schabu, panierować w jajku i bułce tartej, a następnie smażyć z obu stron na zloty kolor. Okazuje się jednak, że wiele osób podczas przyrządzania kotletów popełnia poważny błąd i to już na etapie tłuczenia. Katarzyna Bosacka przestrzega.
To najczęstszy błąd podczas przygotowywania schabowego
Katarzyna Bosacka to popularna dziennikarka i prezenterka, która od lat doradza Polakom w kwestii żywienia. W najbliższą niedzielę, czyli 15 października startuje jej nowy autorski program "Bosacka daje radę". Każdy odcinek będzie poświęcony innemu daniu albo produktowi. W premierowym epizodzie Katarzyna Bosacka weźmie pod lupę kotleta schabowego. Już teraz jednak na swoim profilu na Instagramie dziennikarka dała internautom przedsmak tego, co czeka ich w niedzielnym odcinku.
Ekspertka od zdrowego żywienia opowiedziała o najczęściej popełnianym błędzie przy przygotowywaniu schabowego. Otóż wiele osób tłucze mięso przez folię spożywczą. Bosacka przestrzegła przed tą czynnością. Jak wyjaśniła, drobinki plastiku z folii mogą przenikać do mięsa, a później do naszego organizmu. To z kolei może prowadzić do niepożądanych konsekwencji.
Dziennikarka zwróciła również uwagę na inny problem. Podczas krojenia czy rozbijania mięsa jego cząsteczki niekiedy wnikają w deskę. Niestety bardzo ciężko się ich później pozbyć. Dlatego też Bosacka poleciła zainwestować w osobną deskę, która będzie przeznaczona wyłącznie do tego typu czynności.
Zobacz także: Jak rozbić mięso na kotlety? O tych sposobach nie mieliście pojęcia
Jak powinno się rozbijać schabowe? Bosacka podpowiada
Katarzyna Bosacka wyjaśniła przy okazji, jak najlepiej rozbijać schabowe. Poleciła używać do tego zwykłej, drewnianej deski. Odradziła plastikową, ponieważ jej elementy mogą przenikać do mięsa.
- Powinniśmy traktować kotlety z czułością, czyli delikatnie, powolutku. Wtedy mięso nie rozpryskuje się i nie dostają się do środka kawałki plastiku. A ten plastik może być przecież dla naszego zdrowia szkodliwy - podsumowała ekspertka od zdrowego żywienia.
- Nigdy nie kupuj ryżu w torebkach. Katarzyna Bosacka wymienia cztery powody
- Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Wystarczy ten babciny trik
- Dodaj to do gotujących się buraków. Będą miały piękny kolor
5 przypraw o działaniu rozgrzewającym. Warto mieć je w kuchni podczas jesiennych dni [GALERIA]
