Tak pokroisz cebulę, nie roniąc ani jednej łzy. Sprawdzony sposób
Cebula jest niezwykle zdrowym warzywem. Warto dodawać ją więc do potraw. Podkręca smak mięs i jest doskonałą bazą sosów oraz sałatek. Wiele osób rezygnuje z regularnego spożywania cebuli, ze względu na to, że jej przygotowywanie bywa nieprzyjemne. Katarzyna Bosacka podzieliła się z internautami swoim sposobem na to, jak obierając i krojąc cebulę, nie uronić ani jednej łzy. To patent, który warto wykorzystać, zwłaszcza jeśli musimy pokroić całą stertę warzyw.

Polacy kochają cebulę. To warzywo w kuchni wykorzystujemy szczególnie często. Jest niezwykle aromatyczne, dzięki czemu podkręca smak potraw. Cebula jest tania i ogólnodostępna, a w dodatku bardzo zdrowa. Zawiera całe mnóstwo minerałów oraz witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu.
Cebula: Dlaczego warto ją jeść? Bomba witamin i minerałów
Cebula, a właściwie cebula czosnek, bo tak brzmi właściwa nazwa botaniczna tego warzywa, jest jednym z podstawowych produktów kuchni polskiej. Jest niezwykle zdrowa. Przypisuje się jej działanie antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe.
Cebula zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy: C, K, E, A. Jest źródłem między innymi: siarki, magnezu, cynku, fluoru, żelaza, potasu, wapnia. Cebula to warzywo bogate w błonnik pokarmowy, kwas foliowy, oraz przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Regularnie spożywanie cebuli może więc pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Wzmocnić układ odpornościowy, a także zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Jak kroić cebulę? Wykorzystaj ten patent, a już nigdy nie zapłaczesz
Chociaż cebula jest bardzo zdrowa i korzystnie wpływa na smak wielu potraw, to warzywo, które nie cieszy się dobrą sławą. Wszystko przez charakterystyczny zapach, który wydziela. Obieranie i krojenie cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności, jakie możemy sobie wyobrazić. Wówczas enzymy, w tym allinaza wchodzą w reakcję z siarką. Lotne tlenki uwalniają się do powietrza, podrażniając nasze spojówki i sprawiając, że oczy zaczynają łzawić.
Zobacz również: Jesienne superfood. 10 propozycji na wzmocnienie odporności
Katarzyna Bosacka – dziennikarka, miłośnicza zdrowego żywienia, w jednym z filmów, które opublikowała na Instagramie, zdradziła, co zrobić, by usprawnić proces krojenia cebuli. „Gdy znów poczujecie łzy wypływające podczas krojenia cebuli, pamiętajcie, że to efekt naturalny” – zaznaczyła. Poradziła, że przed przystąpieniem do obróbki, schłodzić warzywo w lodówce. „Wtedy te olejki eteryczne są mniej aromatyczne i mniej podrażniają nam spojówki” – wytłumaczyła.
Katarzyna Bosacka zaznaczyła, że osoby, które muszą pokroić wiele cebul, mogą ułatwić sobie to zadanie, używając okularów do pływania lub gogli narciarskich.
- Czym zastąpić makaron w rosole? Katarzyna Bosacka radzi
- Tak zrobisz domową granolę. "Pyszna i pełna witamin"
- Tak zrobisz domową przyprawę korzenną. Idealna do ciast i ciasteczek
5 pomysłów na pożywne śniadanie. Tak zapewnisz sobie energię na resztę dnia [GALERIA]
