Posmaruj garnek tym produktem. Kipiące mleko nie będzie już problemem
Jak w łatwy sposób zapobiec kipieniu mleka? Ten babciny trik może uratować twoje śniadanie.

Mleko ma szerokie zastosowanie kulinarne. To produkt, po który chętnie sięgamy podczas śniadania. Możesz przyrządzić niego smakowitą owsiankę lub chrupiące naleśniki. Szklanka ciepłego mleka doskonale sprawdzi się też o poranku jako dodatek do świeżego, pachnącego pieczywa. I chociaż gotowanie tego produktu wydaje się banalną sprawą, to i tak pewnie wiele razy nie udało ci się uniknąć jego kipienia. Na szczęście istnieje sposób, dzięki któremu możesz temu zapobiec.
Poznaj trik na kipiące mleko. Warto korzystać z niego na co dzień
Kipiące mleko to jedna z tych kulinarnych wpadek, które przytrafiają się dość często. Szczególnie wtedy, gdy robimy w kuchni wiele rzeczy jednocześnie i nie możemy przypilnować jego gotowania. W tym przypadku pomocny może okazać się ten prosty trik z wykorzystaniem pewnego produktu spożywczego.
Chodzi o zwykły olej roślinny. Jedyne, co musisz zrobić, to posmarować nim wewnętrzne brzegi rondelka mniej więcej od połowy naczynia wzwyż. Taka warstwa ochronna z tłuszczu sprawi, że mleko nie wyleje się poza garnek, a ciebie ominie czasochłonne czyszczenie kuchenki.
Zobacz także: Jak nalewać mleko z kartonu? Do tej pory robiliście to źle
Co zrobić, aby mleko nie wykipiało? Oto dodatkowe sposoby
Jeżeli zauważysz, że poziom mleka gwałtownie wzrasta, warto wrzucić do garnka dwie kostki lodu. Równie popularny w naszych kuchniach jest trik z wykorzystaniem drewnianej szpatułki. Wystarczy ułożyć ją poziomo na naczyniu, co zapobiegnie wydostaniu się produktu na zewnątrz. Dobrym pomysłem jest też zaopatrzenie się w specjalny garnek do gotowania mleka. Wiele modeli wyposażonych jest w gwizdek, który sygnalizuje, że produkt jest już gotowy.
Zobacz także: Jak wykorzystać mleko do sprzątania domu? Będziesz zaskoczony