Wrzuć skórkę tego owocu do cukiernicy. Efekt cię zaskoczy
Jak w łatwy sposób zapobiegać zbrylaniu się cukru? Wystarczy sięgnąć po popularny owoc ze swojej kuchni.

Cukier to jeden z tych produktów, który należy przechowywać w odpowiednich warunkach. Zazwyczaj po zakupie przesypujemy go specjalnego pojemnika na żywność. Niestety z czasem jednak i to nie wystarczy, aby uchronić go przed zbryleniem. Co zatem zrobić, aby cukier zachował swoją sypką konsystencję? Ten prosty trik może zdziałać wiele.
Oto domowy sposób na zbrylony cukier
Cukier łatwo wchłania wilgoć, co sprawia, że często zamienia się w twarde grudki. Bywa to problematyczne – szczególnie wtedy, gdy podajemy go gościom jako dodatek do kawy czy herbaty lub przyrządzamy różne wypieki. Można jednak temu zapobiec, wykorzystując ten domowy trik.
Wystarczy wrzucić do cukiernicy lub innego pojemnika, w którym przechowujemy ten produkt - skórki od pomarańczy. Wcześniej należy dokładnie wypłukać je w ciepłej wodzie. Dzięki nim produkt nie będzie się sklejał, a przy okazji nabierze ładnego, owocowego aromatu.
Zobacz także: Wsyp łyżeczkę cukru do pralki. Ten trik sprawi, że twoje ubrania będą jak nowe
Jak przechowywać cukier?
Cukier należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Niektórzy trzymają go w papierowych torebkach. Najlepiej jednak przesypać go do zamykanego pojemnika, co znacznie lepiej ochroni ten produkt przed wilgocią czy molami spożywczymi. Przechowywany w takich warunkach będzie nadawał się do spożycia przez długi czas.
Zobacz także: Nie jadła cukru przez miesiąc. Efekty eksperymentu przerosły jej oczekiwania