Obserwuj w Google News

Katarzyna Bosacka radzi: Unikajmy czerwonego mięsa

2 min. czytania
18.09.2023 15:03
Zareaguj Reakcja

W najnowszym odcinku "EkoBosacka" ekspertka od zdrowego żywienia podjęła temat czerwonego mięsa. "Unikajmy. (...) Jest ono zwykle bardzo tłuste" - zaapelowała do odbiorców. Specjalistka zdradziła także, jak dużo czerwonego mięsa można spożywać tygodniowo.

Katarzyna Bosacka radzi: Unikajmy czerwonego mięsa
fot. Artur Zawadzki/REPORTER/EASTNEWS

Katarzyna Bosacka to dziennikarka i prezenterka telewizyjna. Od lat doradza Polakom w kwestii zdrowego żywienia i świadomego robienia zakupów. Ekspertka związana była m.in. z takimi programami jak "Wiem, co jem i wiem, co kupuję", "Co nas truje", "O matko" czy "Gwiazdy od kuchni". Jest też autorką kilku książek. 

Popularność Bosackiej przeniosła się również do sieci. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 140 tysięcy osób, a liczba ta stale rośnie. Specjalistka na profilu chętnie dzieli się swoją wiedzą z zakresu kulinariów - zamieszcza tam przepisy na rozmaite danie oraz przydatne porady. W ostatnim poście opowiedziała o czerwonym mięsie. 

Redakcja poleca

Katarzyna Bosacka radzi: Unikajmy czerwonego mięsa

Kilka dni temu Katarzyna Bosacka na swoim kanale "EkoBosacka" na YouTube opublikowała nowy odcinek. Dwa fragmenty filmu postanowiła udostępnić również na Instagramie. W pierwszym opowiada o swoim ulubionym talerzu z dzieciństwa, zaś w drugim o spożywaniu mięsa.

- Unikajmy mięsa czerwonego, dlatego że jest ono zwykle bardzo tłuste - powiedziała ekspertka na wstępie. Jak dodała, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz Instytut Żywności i Żywienia zalecają spożywanie tego produktu w ilości nie większej niż pół kilograma tygodniowo. Bosacka radzi też, aby wybierać przede wszystkim te chude partie, czyli na przykład polędwiczkę wieprzową lub schab. "Nie musimy tego mięsa jeść codziennie" - podsumowuje specjalistka.

Przypomnijmy, że mięso czerwone to mięso pochodzenia dużych zwierząt rzeźnych oraz łownych. Do tej grupy zaliczamy m.in. wieprzowinę, wołowiną, jagnięcinę, baraninę, koninę, dziczyznę, kozinę oraz mięso z kaczki. Mięso czerwone zawiera więcej mioglobiny oraz tłuszczu niż mięso białe - podaje portal doz.pl.

Nie przegap
Para zakochanych
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock