Obserwuj w Google News

Ten przysmak zamawialiśmy najczęściej w 2022 roku. Wyprzedził pizzę

2 min. czytania
02.12.2022 11:51
Zareaguj Reakcja

Serwis Pyszne.pl przedstawił nowy raport Food Trendów, który pokazuje aktualne zwyczaje jedzeniowe Polaków. Jaki przysmak królował na naszych talerzach w 2022 roku? Odpowiedź może być dla wielu osób zaskoczeniem.

Jedzenie
fot. Shutterstock

Tegoroczny raport Food Trendów został opracowany przez popularny serwis do zamawiania jedzenia Pyszne.pl we współpracy z globalną agencją WGSN. Powstał na podstawie analizy zachowań ponad 3,5 milionów aktywnych użytkowników portalu oraz dodatkowych badań rynkowych. Z raportu możemy dowiedzieć się nieco więcej m.in. o zwyczajach żywieniowych Polaków i potrawach, jakie zamawiali najczęściej w ciągu ostatniego roku.

Redakcja poleca

Co zamawiamy najchętniej według raportu Food Trendów Pyszne.pl?

Z najnowszego raportu Food Trendów możemy dowiedzieć się, po jakie przysmaki sięgaliśmy najchętniej. Okazuje się, że w tym roku nastąpiła zmiana lidera. Pierwsze miejsce zajął burger. Tym samym zdetronizował on ubiegłoroczną zwyciężczynię - pizzę. Tuż za nią uplasował się natomiast kebab.

Wszystkie te dania jako pierwsze zagościły w przestrzeni polskiej gastronomii po upadku komunizmu, wraz ze zmianą ustroju i otwarciem granic i stały się naszą przepustką do wielkiego świata – mówi Barbara Starecka, dziennikarka, autorka popularnego podcastu "Z pełnymi ustami".

Co ciekawe, chociaż kebab zajął dopiero trzecie miejsce, to właśnie kuchnia arabska najbardziej zyskała na popularności w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy. W porównaniu z ubiegłym rokiem częściej zamawiamy też dania kuchni greckiej oraz indyjskiej.

Zobacz także: Kebab w Europie świętuje 50. urodziny. Takie były początki imprezowego przysmaku

Jakie trendy żywieniowe można zauważyć w 2022 roku?

Według tegorocznego raportu Food Trendów Pyszne.pl zwiększa się liczba konsumentów, którzy spożywają małe posiłki, w tym przekąski. Poza tym doceniamy domowe smaki. Coraz częściej także dokonujemy świadomych wyborów żywieniowych, zwracając większą uwagę na to, co trafia na nasze talerze i w jakiej formie jest podane. Przykładowo aż 41% ankietowanych stwierdziło, że istotne jest dla nich, czy zamówiona potrawa jest przyrządzona na bazie lokalnych produktów. Dużą popularnością cieszą się też dania wegetariańskie i wegańskie - aż 31% Polaków regularnie sięga po potrawy bezmięsne.

Zobacz także: Dieta wegetariańska i wegańska – najczęstsze pytania i odpowiedzi 

Źródło: materiały prasowe Pyszne.pl