Kroiłeś papryczki chili? Sprawdź, jak pozbyć się jej zapachu na dłoniach
Papryczki chili mają szerokie zastosowanie kulinarne. Często jednak po ich krojeniu odczuwamy nieprzyjemny zapach i pieczenie dłoni. Jak sobie z tym poradzić? Oto przydatny trik.

Papryczki chili są chętnie wykorzystywane w kuchni jako dodatek do różnych zup, sosów czy innych dań. Szczególnie często sięgają po nie osoby, które lubią intensywne, wyraziste smaki. Zdarza się jednak, że po krojeniu papryczek ich zapach jeszcze długo utrzymuje się na dłoniach. W dodatku mogą one spowodować podrażnienie, a nawet pieczenie skóry. Umycie rąk zwykłym mydłem nie zawsze rozwiązuje ten problem. W takim przypadku warto wypróbować ten domowy trik. O czym mowa?
Czym umyć dłonie po krojeniu papryczki chili?
W papryczkach chili znajdziemy kapsaicynę. Jest to związek chemiczny, który odpowiada za ich ostry oraz piekący smak. Po krojeniu tych warzyw może on jeszcze długo utrzymywać się na dłoniach, powodując nieprzyjemne objawy. Mycie rąk samą wodą w tym przypadku zdziała niewiele. Warto zatem sięgnąć po inny produkt.
Mowa o zwykłym oleju. Wystarczy nanieść odrobinę tego produktu na dłonie i delikatnie wetrzeć go w skórę. Taki produkt doskonale neutralizuje kapsaicynę, a tym samym niweluje intensywny zapach i łagodzi podrażnienia dłoni. Podobny efekt uzyskasz, sięgając po tłuste mleko.
Zobacz także: Kapsaicyna – cudowny składnik papryczki chili. Jak wpływa na zdrowie?
Jak kroić papryczki chili?
Zanim sięgniemy po papryczki chili, warto zaopatrzyć się w rękawiczki ochronne albo ręcznik papierowy, aby ograniczyć kontakt skóry z tymi warzywami. Pamiętaj, aby podczas krojenia nie dotykać twarzy - szczególnie okolic oczu, bowiem może to spowodować poważne podrażnienia. Zwróć uwagę także na to, aby nie kroić później innych produktów na tej samej desce, dopóki dokładnie jej nie umyjesz.
Zobacz także: Co zrobić, gdy potrawa jest zbyt ostra w smaku? Wykorzystaj ten patent