Jak przedłużyć świeżość chleba? Wykorzystaj to warzywo
Co zrobić, aby pieczywo tak szybko nie czerstwiało? Wrzuć do chlebaka to warzywo. Efekt będzie zaskakujący.

Trudno wyobrazić sobie poranne śniadanie bez świeżego, pachnącego chleba. Po zakończonym posiłku resztę pieczywa przeważnie umieszczamy w chlebaku. Niestety zdarza się, że następnego dnia jest ono już nieco czerstwe. Jak temu zapobiec? Ten prosty domowy trik skutecznie przedłuży świeżość chleba i sprawi, że nadal będzie smakował wyśmienicie. Koniecznie go wypróbuj.
Oto prosty patent na przedłużenie świeżości chleba. Znajdziesz go w swojej kuchni
Chlebem zajadamy się przy różnych okazjach. Możemy przyrządzić z niego apetyczne kanapki do pracy, jak również zaserwować go jako dodatek do zup albo sałatek. Bez względu na to, czy kupujesz zazwyczaj chleb w piekarni, czy przyrządzasz go samodzielnie w domu, należy przechowywać go w odpowiedni sposób. Aby jak najdłużej zachwycał smakiem i wyglądem, możesz wykorzystać ten prosty trik.
Jak podaje portal Wirtualna Polska Kobieta, doskonałym sposobem na przedłużenie świeżości tego pieczywa jest umieszczenie w chlebaku kilku łodyg selera naciowego. To popularne warzywo zapobiegnie szybkiemu czerstwieniu chleba i pojawieniu się na nim pleśni.
Zobacz także: Jak zrobić pyszny chleb bez drożdży? Oto sprawdzony przepis
Jak przechowywać chleb?
Chleb należy przechowywać w odpowiednich warunkach, w przeciwnym razie szybko straci swoją świeżość. Najlepiej przechowywać go w temperaturze pokojowej w suchym miejscu z dala od produktów o intensywnym zapachu. Przed włożeniem pieczywa do chlebaka warto umieścić je w specjalnym woreczku z przewiewnego materiału albo przykryć czystą bawełnianą ściereczką - dzięki temu nie będzie tak łatwo czerstwiało. Można je również zamrozić do późniejszego wykorzystania. Od czasu do czasu należy pamiętać też o dokładnym wyczyszczeniu pojemnika na chleb - najlepiej przy pomocy domowych środków.
Zobacz także: Jak wykorzystać skórki od chleba? Podpowiadamy
RadioZET.pl/kobieta.wp.pl