Obserwuj w Google News

Jak przechowywać dynię? Unikaj tego błędu

2 min. czytania
18.09.2023 15:56
Zareaguj Reakcja

Dynia to prawdziwa królowa jesieni. W jakich warunkach przechowywać to warzywo? To musisz wiedzieć, aby zatrzymać jej niezwykłe właściwości na dłużej.

Jak przechowywać dynię
fot. Shutterstock

Sezon jesienny obfituje w wyśmienite przysmaki. Wśród nich ważne miejsce w naszych kuchniach zajmuje dynia. Możliwości jej zastosowania są ogromne. Nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego, można wyczarować z niej wiele nieskomplikowanych przysmaków na różne okazje.

Zupa krem, chrupiące placki czy ciasto – to tylko niektóre z przykładów jej zastosowania. Aby dynia smakowała jak najlepiej, musimy zwracać uwagę na to, jak ją przechowujemy. Nie można umieszczać jej w dowolnym miejscu, bowiem przez to szybko straci swoje walory. Sprawdź, gdzie zatem w naszym domu będzie jej najlepiej.

Redakcja poleca

Jak przechowywać dynię? Zwróć na to uwagę

Jedną z najważniejszych kwestii, jakiej nie można pominąć podczas przechowywania dyni jest odpowiednia temperatura. Niestety wiele osób popełnia błąd, trzymając ją w bardzo zimnym, lub wręcz odwrotnie – zbyt ciepłym miejscu. Optymalne warunki dla dojrzałej i pełnej dyni to przedział od 10 do 15 stopni Celsjusza. Równie ważne jest to, aby miejsce było przewiewne i nie narażało jej na działanie słońca.

Jeżeli natomiast został nam spory kawałek dyni, można pokroić jego miąższ na mniejsze części, umieścić w pojemniku na żywność i włożyć do lodówki. Dynię przechowywaną w ten sposób najlepiej spożyć w ciągu kilku dni. Po tym czasie zacznie już bowiem powoli gnić i tracić swoje właściwości smakowe i odżywcze.

Zobacz także: Sekretny składnik Magdy Gessler. Dodaje go do kremu z dyni

Dlaczego warto sięgać po dynię?

Dynia to nie tylko bogactwo smaku. Skrywa także mnóstwo składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na organizm. Zawiera m.in. witaminy oraz fosfor, żelazo i magnez. Znajdziemy w niej również cynk, który wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.

Poza tym regularne spożywanie dyni w różnych formach zmniejsza ryzyko zachorowania na schorzenia układu krążenia. Poza tym dynia jest bogata w błonnik pokarmowy, który znakomicie reguluje procesy trawienne, pomagając w utrzymaniu szczupłej sylwetki.

Nie przegap
Co jeść we wrześniu
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_fornStudio