Jak przechowywać buraki? Podpowiadamy
W jakich warunkach należy przechowywać buraki, aby nie utraciły szybko swoich walorów? Sprawdź, o czym muszą pamiętać miłośnicy tych warzyw.

Jesienią warto uzupełnić swoją dietę o sezonowe warzywa. O tej porze roku możemy cieszyć się m.in. wyśmienitym smakiem buraków. Są to warzywa o szerokim zastosowaniu kulinarnym bogate w wiele witamin i minerałów, które wpływają na nasze zdrowie. Pomysłów na wykorzystanie ich w kuchni jest wiele.
Podczas sezonu jesiennego dużą popularnością cieszy się sok z buraków, który pomaga wzmacniać odporność. Poza tym te przysmaki możemy wykorzystać jako składnik różnych sałatek. Sprawdzają się też jako chrupiąca przekąska w postaci chipsów z piekarnika z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jak przechowywać te warzywa, aby zachowały świeżość przez dłuższy czas? Oto kilka przydatnych wskazówek.
Jak przechowywać buraki? To warto wiedzieć
Buraki to warzywa korzeniowe, które najlepiej czują się w chłodnych miejscach. Trzymanie ich blisko źródeł ciepła np. przy kaloryferze sprawi, że zaczną szybko gnić i wydzielać nieprzyjemny zapach. Po zakupie najlepiej przełożyć je od razu do lodówki.
Aby nie rozwinęła się na nich pleśń, warto położyć w ich pobliżu czystą gąbkę kuchenną, która wchłonie nadmiar wilgoci. Dzięki temu nawet po upływie dłuższego czasu nadal będą wyglądały apetycznie. Ziemniaki możesz również zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie do przygotowania np. różnych koktajli.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść buraki? Jakie mają korzyści dla zdrowia?
Pomysły na przysmaki z burakiem w roli głównej
Z buraków możesz przyrządzić wiele pysznych jesiennych smakołyków. W chłodniejsze dni poza tradycyjnym czerwonym barszczem warto przygotować z nich rozgrzewający, gęsty krem z dodatkiem soczystych jabłek oraz miodu.
Warzywa te mogą sprawdzić się również jako składnik śniadania. Przygotowany z nich hummus wzbogaci smak kanapek i różnych przekąsek. Kiedy z kolei dopadnie cię ochota na coś słodkiego, sięgnij po przepis na brownie z buraków. To jesienne ciasto nie ma sobie równych.
- Jakie przetwory zrobić z buraków? Podpowiadamy
- Wypij ten koktajl jesienią. To samo zdrowie
- Przepis na smażone buraki. Podpowiadamy, jak je zrobić krok po kroku
Co jeść w październiku? Postaw na sezonowe produkty [GALERIA]
