Obserwuj w Google News

Co zrobić, aby jajecznica nie przywierała do patelni? Babcie stosowały ten trik

2 min. czytania
09.03.2023 15:58
Zareaguj Reakcja

Jajecznica to twój ulubiony przysmak na śniadanie? Sprawdź, co zrobić, aby nie przywierała do patelni.

jajecznica
fot. Shutterstock

Jajecznica to najlepsza opcja na śniadanie, kiedy brakuje nam czasu, aby sięgnąć po bardziej skomplikowane receptury. Takie danie nie wymaga od nas specjalnych umiejętności kulinarnych i jest szybkie do zrobienia. Mimo to pewnie nieraz zdarzyło ci się je zepsuć. Idealna jajecznica wbrew pozorom wcale nie jest tak łatwa to uzyskania. Szczególnie gdy jajka uwielbiają przywierać do patelni. Na szczęście jest na to sprawdzony sposób.

Redakcja poleca

Jajecznica nie będzie przywierać do patelni. Wystarczy ten trik

Większość z nas przyrządza jajecznicę na maśle, dzięki czemu jest ona delikatna i kremowa w smaku. Aby zapobiec jej przywieraniu do patelni, warto wypróbować ten domowy sposób, chętnie wykorzystywany dawniej przez nasze babcie. Dzięki niemu twoje danie zawsze będzie smakować i wyglądać bez zarzutu.

Zanim zabierzesz się do przyrządzania jajecznicy, do rozpuszczonego masła dodaj odrobinę mąki pszennej. Nie przesadzaj jednak z jej ilością, bo może to popsuć smak twojej potrawy. Jedna łyżeczka w zupełności wystarczy. Dopiero potem wylej wszystkie jajka na patelnię, uważając na to, aby stale je mieszać. Dzięki temu jajecznica uzyska odpowiednią konsystencję i nie będzie przywierać do powierzchni naczynia.

Zobacz także: Gotujesz jajka w taki sposób? To błąd, który popełniamy często

Na co jeszcze zwrócić uwagę, robiąc jajecznicę?

Czasami jajecznica wychodzi nieco gumowata. Jeżeli zależy ci na tym, aby nabrała lekkości i puszystości dodaj do niej trochę wody gazowanej. Poza tym, zanim wylejesz jajka na patelnię, dokładnie ubij je za pomocą trzepaczki. Pamiętaj również o tym, aby nie smażyć jej na zbyt dużym ogniu, bowiem jajka mogą łatwo ulec przypaleniu. Ważny jest również moment, w jakim przyprawiasz swoje danie. Najlepiej zrobić to już pod koniec smażenia. Zbyt wczesne posolenie dania może odbić się negatywnie na jego konsystencji.

Zobacz także: Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Poznaj nasz niezawodny sposób