Ten błąd w grillowaniu popełnia wiele osób. Zniszczysz nim sobie ucztę
Polacy kochają grilla, a długi weekend to idealny czas na wspólne pieczenie posiłków i świętowanie. O czym pamiętać podczas grillowania potraw, by nie zepsuć sobie zabawy? Warto zwrócić uwagę na jeden ważny szczegół.

Bieżący rok obfituje w długie weekendy, które są idealną okazją do spotkań. Piękna pogoda zachęca przy tym do wyjścia na powietrze. Jak co roku więc wiele osób spędzi ten czas w gronie rodziny i przyjaciół przy grillu. Często jest to doskonała okazja, aby wykazać się umiejętnościami kulinarnymi i zaskoczyć swoich bliskich różnymi przysmakami. Czego nie należy robić, przygotowując grillowe przekąski? Czego unikać, by wszyscy zajadali się ze smakiem przygotowanymi potrawami? Podpowiadamy.
Poważny błąd podczas grillowania. Zepsujesz nim ucztę
Aby wspólne grillowanie było udane, warto zwrócić uwagę na pewien szczegół już podczas przyrządzania różnych potraw. Często przygotowujemy marynatę na grilla w ostatniej chwili, co sprawia, że jedzenie nie jest w stanie przesiąknąć jej wyjątkowym smakiem i aromatem. Potrawy wychodzą więc mdłe, a w najlepszym wypadku niedostatecznie doprawione. Miłośnicy ketchupu i musztardy pewnie nie zauważą różnicy, ale co z resztą?
Wystarczy jedna mała zmiana w przygotowaniach. Za marynowanie najlepiej zabrać się dzień wcześniej albo przynajmniej na kilka godzin przed rozpoczęciem grilla. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nasze dania oczarują wszystkich gości niesamowitym smakiem i zapachem.
Zobacz także: Jak grillować, żeby nie przytyć?
Porady kulinarne: z czego można przygotować marynatę na grilla?
Marynata potrafi doskonale wzbogacić smak różnych potraw. Możemy przyrządzić ją na wiele sposobów. Do jej przygotowania warto wykorzystać oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny oraz różne aromatyczne przyprawy np. bazylię i zioła prowansalskie. Taka marynata jest szybka w wykonaniu. Doskonale sprawdzi się m.in. do szaszłyków albo grillowanych warzyw.
Miłośnikom słodyczy polecamy zaś marynaty z dodatkiem miodu. Wspaniale podkreśli on smak mięs, na przykład skrzydełek z kurczaka, wydobędzie też wspaniały smak karkówki. Innym pomysłem na aromatyczną i nieco bardziej egzotyczną ucztę jest dodanie do przypraw soku z cytrusów, który świetnie sprawdzi się między innymi przy grillowaniu drobiu.