Obserwuj w Google News

Czym zastąpić makaron w rosole? Katarzyna Bosacka radzi

2 min. czytania
30.10.2023 15:30
Zareaguj Reakcja

Rosół to jedna z ulubionych zup na naszych stołach. Z czym warto go serwować podczas jesiennych dni? Katarzyna Bosacka poleca ten dodatek. Ten produkt to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.

Katarzyna Bosacka mówi, z czym serwować rosół
fot. Shutterstock

Jesienią chętnie przyrządzamy rozgrzewające zupy. Obowiązkowym daniem na naszych stołach podczas rodzinnych obiadów jest m.in. rosół. Cieszy się on dużą popularnością nie tylko ze względu na łatwość przygotowania, ale też wyśmienity smak i aromat, który roznosi się po całej kuchni.

Ostatnio rosół stał się tematem jednego z nagrań, jakie opublikowała na Instagramie Katarzyna Bosacka. Jakiś czas temu popularna dziennikarka podpowiedziała, jak można podkreślić smak tego dania. Tym razem zdradziła, z czym najlepiej podawać taką zupę, gdy czujemy, że łapie nas jakaś sezonowa infekcja.

Redakcja poleca

Z czym serwować rosół? To sprawdzi się jako dodatek

Aromatyczny, pożywny rosół to danie, po które sięgamy dość często nie tylko podczas niedzielnych obiadów. To potrawa idealna na chłodne dni. Jest nie tylko sycąca, ale też ma znakomite właściwości rozgrzewające. Równie dobrze smakuje przyrządzana w wersji tradycyjnej, jak i wegetariańskiej.

Rosół można podawać na wiele sposobów. Najczęściej jest on serwowany z dodatkiem różnych rodzajów makaronu. Zdaniem Katarzyny Bosackiej, podczas przeziębienia lepiej zastąpić go jednak innym znanym produktem, a mianowicie – kaszą jaglaną, która ma właściwości przeciwwirusowe i działa antybakteryjnie.

Zobacz także: Ten składnik psuje smak rosołu. Magda Gessler ostrzega

Inne pomysły na jesienną zupę

Jesienią warto wypróbować także inne proste przepisy. Przysmakiem, który na pewno skradnie serca twoich domowników jest zupa dyniowa. Jej smak warto wzbogacić o aromatyczne przyprawy m.in. pieprz, imbir, kardamon czy odrobinę gałki muszkatołowej.

Łatwy do przyrządzenia jest także krem z buraków. Znakomicie smakuje w połączeniu z chrupiącymi grzankami i startym serem mozzarella. Taka zupa nie tylko doskonale wzmacnia odporność, ale też skutecznie pomaga oczyścić organizm z nadmiaru toksyn.

Nie przegap
Co-jeść-w-październiku-Postaw-na-sezonowe-produkty_
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_Nastyaofly