Wyrzucasz skórki od jabłek? To błąd. Sprawdź, jak jeszcze możesz je wykorzystać w swojej kuchni
Skórki od jabłek mają wiele cennych właściwości. Co warto z nich zrobić? Podpowiadamy.

Jabłka bez wątpienia królują na polskich stołach. Ich zastosowanie jest niezwykle szerokie. Możemy przyrządzić z nich wyśmienite ciasta, desery i odżywcze koktajle. Okazuje się, że wiele zdrowotnych właściwości ma nie tylko miąższ tych owoców, ale też ich skórka. Większość osób pozbywa się obierek z jabłek, nie zdając sobie sprawy, że można z nich przyrządzić jeszcze wiele zdrowych przysmaków.
Kulinarne porady: jak wykorzystać skórki od jabłek w kuchni?
Skórki od jabłek kryją w sobie więcej witamin i minerałów niż ich miąższ. Zanim więc wyrzucimy je do kosza, warto jeszcze wykorzystać ich cudowne właściwości. Zimą możemy zrobić z nich pyszny, owocowy napój, który doskonale rozgrzeje nas w chłodne dni.
Skórki od jabłka wrzucamy do kubka i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy do tego łyżkę soku z pomarańczy, 2 łyżeczki miodu oraz szczyptę cynamonu. Kubek przykrywamy spodkiem, a następnie czekamy kilka minut, aż całość nabierze smaku. Po tym czasie wystarczy odcedzić napar i cieszyć się pysznym, aromatycznym napojem w sam raz na zimowe popołudnia.
Zobacz także: Jak zrobić jabłka prażone do słoików? Sprawdzony sposób
Skórki od jabłek – właściwości
Skórki od jabłek to bogactwo składników odżywczych ważnych dla zdrowia i urody. Są źródłem witamin C, A oraz K. Zawierają również dużą ilość błonnika pokarmowego, który doskonale reguluje trawienie. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym znakomicie wpływają także na stan skóry, włosów i paznokci, zapewniając im piękny i młody wygląd.
Zobacz także: Rozlicz PIT i przekaż 1 procent Fundacji Radia ZET