Jak prawidłowo przechowywać pączki i faworki? Podpowiadamy
Co zrobić, aby pączki oraz faworki były jak najdłużej świeże i zachwycały apetycznym wyglądem? Skorzystaj z naszych porad.

Do tłustego czwartku pozostaje jeszcze tylko kilka dni. Wiele osób już teraz zaczęło przeglądać swoje przepisy w poszukiwaniu najlepszych, kulinarnych inspiracji. W tym dniu na naszych stołach będą królować przede wszystkim tradycyjne pączki i faworki. Aby jak najdłużej cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, warto pamiętać o ich odpowiednim przechowywaniu. Sprawdź, jak to robić prawidłowo.
Tłusty czwartek 2022: jak przechowywać pączki i faworki?
W tłusty czwartek trudno odmówić sobie zjedzenia pysznych pączków czy faworków. Niestety wypieki te bardzo szybko tracą swoją świeżość i robią się czerstwe, dlatego należy przechowywać je we właściwy sposób. Takie smakołyki najlepiej trzymać w temperaturze pokojowej w suchym miejscu, ale z dala od źródeł ciepła.
Nie powinno się ich umieszczać w lodówce, bowiem wtedy ciasto staje się gumowate. Pączki możemy włożyć np. do papierowej, zamykanej torby. Z kolei faworki najlepiej przechowywać w specjalnym pojemniku z przykrywką, dzięki czemu będą dłużej kruche i apetyczne.
Zobacz także: Faworki bezglutenowe są niezwykle chrupiące. Sprawdź, jak je zrobić
Porady kulinarne: jak przywrócić świeżość pączkom?
Jeżeli twoje pączki stały się już lekko suche, możesz przywrócić ich wcześniejszy wygląd i smak. W tym celu wystarczy włożyć je do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. To sprawi, że znów staną się miękkie i puszyste niczym z najlepszej cukierni.